StoryEditor

Ceny bydła – rynkowy marazm w Polsce, w UE lekka huśtawka

Stabilnie, ale nadal beznadziejnie, tak można powiedzieć o cenniku zakładów mięsnych. Przyglądamy się dokładnie cenom naszych największych odbiorców, niestety i tu sytuacja nie jest zbyt korzystna.
18.02.2020., 14:02h

W większości polskich zakładów mięsnych niewiele się dzieje. Jeden z zakładów obniżył ceny o 30 gr/kg wbc za byki w klasie R i O, goniąc za kiepskim poziomem cen innych zakładów. Poza tym jednym, pracownicy skupów bydła odnosząc się do cenników ubiegłotygodniowych pozostawiają ceny na tym samym, delikatnie rzecz ujmując, beznadziejnym poziomie.

Istnieje niewielka szansa na podwyżki wynikające ze zbliżających się powolnymi krokami Świąt Wielkanocnych, jednak nie należy spodziewać się fajerwerków. Ceny także mogą wzrosnąć wraz z otwarciem sezonu grillowego czyli między majem, a czerwcem. Jednak, jak podkreślają pracownicy skupów, to tylko "gdybanie".

W związku z tym będziemy obserwować, co dzieje się u naszych największych odbiorców za granicą. Na razie niestety sytuacja nie napawa optymizmem. Prawie wszędzie odnotowaliśmy lekki spadek cen byków i niemrawy wzrost cen jałówek i krów (dane z dn. 9.02.2020). Powód do radości mogą jedynie mieć Hiszpanie i Holendrzy...

W Niemczech i we Włoszech ceny młodych byków nie uległy zmianie, natomiast cena krów i jałówek w stosunku do poprzedniego tygodnia lekko wzrosła (o ok. 0,3%...

Pozostało 54% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. luty 2024 23:27