StoryEditor

Ceny żywności na świecie coraz niższe

Czerwcowy indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 206 punktów i był o 2,82% niższy niż w tym samym okresie 2013 r. Był też o ponad 1,83% niższy niż w maju br.
17.07.2014., 12:07h

To już trzeci spadek w ujęciu miesięcznym po odnotowanym najwyższym od dziesięciu miesięcy wyniku w marcu (213 punktów). Obniżki te wynikają głównie ze spadku cen olejów roślinnych i zbóż.

Stawki przetworów mlecznych i cukru w czerwcu mniej dynamiczne zniżkowały, natomiast ceny mięs nawet nieznaczne wzrosły.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w czerwcu był o 1,03% mniejszy niż w maju - wynosił 236,5 punktu. Na rynku cukru natomiast wciąż panuje niepokój, wynikający z doniesień o możliwości redukcji produkcji na skutek anomalii pogodowej El Nino. Spadek cen olejów roślinnych (-2,4%) spowodowany był przez zniżki cen oleju palmowego, sojowego i rzepakowego. Z kolei zwyżka indeksu cen mięsa nastąpiła głównie w związku z umacniającymi się cenami wieprzowiny podczas, gdy światowe dostawy zostały ograniczone w wyniku szerzenia się przypadków zachorowań na  wirusa epidemicznej biegunki świń w USA. W czerwcu drożało mięso wołowe i owcze. Stabilne pozostały jedynie cenniki drobiu. e-abi

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 21:33