Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Technika>Co ile kosztuje?>

Ceny żywności na świecie coraz niższe

Obrazek

Czerwcowy indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 206 punktów i był o 2,82% niższy niż w tym samym okresie 2013 r. Był też o ponad 1,83% niższy niż w maju br.

17 lipca 2014, 12:38

To już trzeci spadek w ujęciu miesięcznym po odnotowanym najwyższym od dziesięciu miesięcy wyniku w marcu (213 punktów). Obniżki te wynikają głównie ze spadku cen olejów roślinnych i zbóż.

Stawki przetworów mlecznych i cukru w czerwcu mniej dynamiczne zniżkowały, natomiast ceny mięs nawet nieznaczne wzrosły.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w czerwcu był o 1,03% mniejszy niż w maju - wynosił 236,5 punktu. Na rynku cukru natomiast wciąż panuje niepokój, wynikający z doniesień o możliwości redukcji produkcji na skutek anomalii pogodowej El Nino. Spadek cen olejów roślinnych (-2,4%) spowodowany był przez zniżki cen oleju palmowego, sojowego i rzepakowego. Z kolei zwyżka indeksu cen mięsa nastąpiła głównie w związku z umacniającymi się cenami wieprzowiny podczas, gdy światowe dostawy zostały ograniczone w wyniku szerzenia się przypadków zachorowań na  wirusa epidemicznej biegunki świń w USA. W czerwcu drożało mięso wołowe i owcze. Stabilne pozostały jedynie cenniki drobiu. e-abi



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)