StoryEditor

Opłacalność produkcji brojlerów i jaj. Jak sytuację oceniają hodowcy?

  Rolnicy oceniają obecną sytuację na rynku drobiu pozytywnie, jednak produkcja jest niepewna. Największym problemem obecnie jest grypa ptaków, zakazy wstawiania drobiu, importowane jaja i drób napływające na polski rynek w niskich cenach i skaczące ceny pasz. Ile zarabiają hodowcy na brojlerach?
27.03.2023., 14:03h

- Kto ma kurę może zarobić. Na rynku drobiu brakuje kurczaków, z 5,4 zł/kg brojler podrożał do 6 zł/kg netto. Jest duże zapotrzebowanie – mówi Marcin Wołczański, rolnik z Agroplon Głuszyna. W większości powodem niedoboru brojlerów na rynku jest grypa ptaków. W niektórych gminach zakaz wstawiania drobiu jest nałożony nawet do końca maja br.

- Sytuacja na rynku drobiu jest pozytywna. Koszty produkcji drobiu są obecnie na poziomie 5,2-5,3 zł/kg, a cena jest około 6,4 zł/kg. Czyli zarabiamy 1 zł na kg – mówi Bernard Marks, hodowca drobiu z Ligoty Krapkowickiej, dodaje, że mimo, że jest problem z grypą ptaków, to jednak mimo dość wysokich kosztów, opłacalność produkcji brojlerów rolnicy oceniają dobrze.

- Koszty w produkcji drobiu wzrosły drastycznie. Nie tylko pasza, ale energia elektryczna bardzo zdrożała – dodał Marks.

- Mija 20 lat od kiedy wstawiłem pierwsze kury. To już trochę lat jest. Coraz więcej drobiu hoduję, w tym roku nawet zwiększyłem produkcję. Hoduję prawie 270 tys. szt. w jednym wstawieniu na dwóch fermach – tłumaczy Rafał Gawlica, rolnik z Brożca. Hodowca podkreśla, że mocno w górę poszły koszty opału (z ...

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 19:45