StoryEditor

Sytuacja i perspektywy na rynku drobiu – wkrada się lęk i niepewność jutra

  Epidemie Covid-19 oraz grypa ptaków podcięły w zeszłym roku skrzydła branży drobiarskiej. Teraz na horyzoncie pojawiły się kolejne kłopoty. Obawy o dostępność i koszty energii oraz pasz wywołują niepokój wśród hodowców drobiu, którzy zastanawiają się czy kontynuować wstawienia do kurników. 
05.08.2022., 16:08h

Podczas konferencji prasowej Krajowej Izby Drobiarskiej zaprezentowano raport podsumowujący stan polskiego drobiarstwa pt: „Polski sektor drobiarski - przejściowe problemy czy trwałe załamanie trendu wzrostu produkcji?”, który powstał we współpracy z PKO Bank Polski.

Wyjątkowy 2021 rok w produkcji drobiu

W 2021 polski sektor drobiarski zanotował pierwszy spadek produkcji od momentu akcesji Polski do UE. Dane za pierwsze miesiące 2022 potwierdzają wzrost produkcji drobiarskiej, co prawdopodobnie jest efektem wyższych cen drobiu w drugim kwartale. - Polska od 2014 roku jest niekwestionowanym liderem produkcji drobiu w Unii Europejskiej. Wyniki te udaje się osiągać mimo występującej w ostatnich latach grypy ptaków, pandemii COVID-19, czy wzrostu kosztów produkcji. Polski sektor drobiarski to także lider jakości. Na każdym etapie produkcji mięsa drobiowego obowiązują u nas najwyższe unijne standardy zgodne z koncepcją od pola do stołu. Dzięki temu możemy być pewni, że finalny produkt dostępny na półkach sklepowych jest bezpieczny i zdrowy – powiedział na początku konferencji prasowej Dyrektor Generalny KRD-IG Dariusz Goszczyński.

Wyjątko...

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 11:25