StoryEditor

Fasola w słodkim cieście

Czerwona fasola to nie tylko składnik do sałatki czy obiadu, ale też do słodkiego i pysznego czekoladowego ciasta. 
20.08.2015., 12:08h

Czekoladowe ciasto z fasoli wcale nie jest trudne do zrobienia, a jednak zachwyca smakiem i otula słodkim zapachem cały dom. do przygotowania ciasta potrzebne będą :

 

1 puszka czerwonej fasoli  (400 g),

3 jajka,

50 g mąki,

20 g kakao,

50 ml oleju,

50 g gorzkiej czekolady,

120 g cukru trzcinowego,

1 łyżeczka sody,

1/2 łyżeczki kardamonu,

szczypta soli.

KREM:

250 g serka mascarpone,

100 g gorzkiej czekolady,

1 czubata łyżka kakao,

3 łyżki cukru pudru,

szczypta soli.

 

Z kolei przygotowanie zajmie nam nie więcej niż kilkanaście minut. Musimy najpierw odsączyć fasolę, porządnie opłukać i zmiksować na papkę. Czekoladę zetrzeć na tarce. 

Następnie wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i dokładnie zmiksować. Przelać do tortownicy i piec ok. 40–45 min w 180°C.

 

Startą czekoladę i pozostałe składniki kremu wsypać do miski i wymieszać ze sobą. Wyłożyć na wierzch ciasta.

przepis przygotowała Aleksandra Zawadka-Bródka
oprac. ec

 

 

 

 

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 03:52