Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Rodzina>Inne>

Wielkanoc na Śląsku Cieszyńskim

Z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kończycach Wielkich na Śląsku Cieszyńskim opowiadają, jakie w tym regionie kultywuje się tradycje i lokalne zwyczaje oraz jak wygląda tradycyjny wielkanocny stół. Zgodziły się również podzielić przepisami na kołaczyki cieszyńskie na oleju rzepakowym oraz majonez rodzinny fit.

Katarzyna Sierszeńska5 kwietnia 2023, 16:57
Koło Gospodyń Wiejskich w Kończycach Wielkich powstało w 1954 roku i w przyszłym roku obchodzić będzie jubileusz 70-lecia. Obecnie koło liczy 36 członkiń, którym przewodniczy pani Maria Żyła.
Kuchnia Śląska Cieszyńskiego uważana jest za jedną z najciekawszych w Polsce. Zostawiły tu swój ślad wpływy czeskie, austriackie, niemieckie i żydowskie. Ze słodkości najbardziej charakterystyczne dla tego regionu są drożdżowe kołaczyki. Tradycja ich wypieku jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, stając się ważnym elementem tożsamości lokalnej społeczności. Członkinie kół gospodyń wiejskich mają nieocenione zasługi w podtrzymywaniu tradycji wypieku kołaczyków. Przygotowują je bowiem na wszystkie ważne uroczystości, jak kiermasze, dożynki czy święta wielkanocne. 
W filmie panie z KGW w Kończycach Wielkich specjalnie dla czytelników top agrar Polska prezentują krok po kroku, jak wypiekają ten słynny regionalny smakołyk. Zdradzają też tajniki przyrządzania pysznego majonezu fit - również doskonałego na wielkanocny stół.
Poniżej zamieszczamy szczegółowe przepisy.
Kołaczyki cieszyńskie na oleju rzepakowym
Składniki:
  • 1 kg mąki,
  • 10 dag drożdży,
  • 16 dag cukru,
  • 40 dag masła,
  • 200 ml oleju rzepakowego,
  • 6 żółtek,
  • 4 jajka,
  • 500 ml mleka,
  • wanilia, 
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli,
  • cukier puder (do posypania).
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, masło roztopić. W małym rondelku zrobić rozczyn, tzn. drożdże z 1 łyżką cukru zalać letnim mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie gotowy dodać go do mąki wraz z roztopionym ciepłym masłem, olejem, jajami, żółtkami i resztą cukru. Dodać wanilię, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką do momentu, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Gotowe ciasto lekko posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 
Jak ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka. Lekko rozklepać i nakładać nadzienie. Zwijać i kłaść na wysmarowaną olejem blachę, częścią zawiniętą do spodu. Następnie lekko przygnieść i posmarować górę kołaczyka rozbełtanym mlekiem i białkiem. Na to nakładać kruszonkę. Blachę z kołaczykami wynieść do ciepłego miejsca, aby ponownie wyrosły. 
Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 180˚C, na złoty kolor.
Po upieczeniu, gorące smarować roztopionym masłem. Posypać cukrem pudrem.

Nadzienie z białego sera

Składniki:
  • 50 dag białego sera,
  • 20 dag cukru,
  • 5 dag masła,
  • 3 jajka,
  • rodzynki, wanilia, skórka z cytryny, skórka z pomarańczy.
Przygotowanie:
Ser zemleć. Dodać cukier, masło, żółtka i bakalie. Dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i lekko wymieszać. Nakładać na ciasto.
Nadzienie ze smażonych jabłek
Składniki:
  • 6 jabłek,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • garść rodzynek.
Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do jarzyn. Podsmażyć na odrobinie masła i oleju rzepakowego z cukrem i cynamonem mielonym. Można dodać rodzynki.
Majonez rodzinny fit
Składniki:
  • 2-3 jajka,
  • 1 duża łyżka musztardy,
  • 1 l oleju rzepakowego,
  • 300 ml wody po ogórkach konserwowych,
  • sól, pieprz, cukier do smaku.
Przygotowanie:
W wysokim naczyniu jajka miksować z musztardą, stopniowo dolewając olej. Miksować, aż masa będzie gładka. Po zmiksowaniu ok. 300 ml oleju, dolewać na przemian powoli olej i wodę po ogórkach (doprawioną wcześniej cukrem, solą i pieprzem). Jak składniki się skończą, miksować jeszcze chwilę, aż majonez zgęstnieje. Doprawić do smaku i przelać do słoików. Majonez przechowywać w lodówce. 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych


1 z 6
Panie z KGW w Kończycach Wielkich używają rodzimego oleju rzepakowego do wypieków, smażenia oraz na zimno - na przykład do przyrządzania majonezu.

Panie z KGW w Kończycach Wielkich używają rodzimego oleju rzepakowego do wypieków, smażenia oraz na zimno - na przykład do przyrządzania majonezu.

2 z 6
Z ciasta drożdżowego, z dodatkiem oleju rzepakowego, wypiekają wytrawne murziny.

Z ciasta drożdżowego, z dodatkiem oleju rzepakowego, wypiekają wytrawne murziny.

3 z 6
Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć tradycyjnej drożdżowej babki.

Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć tradycyjnej drożdżowej babki.

4 z 6
Tak przygotowane kołaczyki, zanim trafią do pieca, czekają na ostatnie wyrośnięcie.

Tak przygotowane kołaczyki, zanim trafią do pieca, czekają na ostatnie wyrośnięcie.

5 z 6
Świeżo upieczone kołaczyki cieszyńskie zachwycają smakiem i zapachem. Ten regionalny smakołyk wypieka się m.in. na Wielkanoc. Według przepisu KGW w Kończycach Wielkich, jednym ze składników ciasta drożdżowego jest olej rzepakowy.

Świeżo upieczone kołaczyki cieszyńskie zachwycają smakiem i zapachem. Ten regionalny smakołyk wypieka się m.in. na Wielkanoc. Według przepisu KGW w Kończycach Wielkich, jednym ze składników ciasta drożdżowego jest olej rzepakowy.

6 z 6
Panie z KGW w Kończycach Wielkich na Śląsku Cieszyńskim specjalizują się w kulinariach. Specjalnie dla top agrar Polska przygotowały tradycyjne specjały, które królują w tym regionie na wielkanocnym stole.

Panie z KGW w Kończycach Wielkich na Śląsku Cieszyńskim specjalizują się w kulinariach. Specjalnie dla top agrar Polska przygotowały tradycyjne specjały, które królują w tym regionie na wielkanocnym stole.

Picture of the author
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)