StoryEditor

Tradycyjne specjały Warmii i Mazur– przepis na Brukowiec mazurski

Kuchnia Warmii i Mazur łączy w sobie smaki kuchni staropolskiej, niemieckiej i kresowej. Regionalne potrawy są pyszne, naturalne i proste, niczym doskonały lek na wszystko – od przeziębienia, po przesilenie wiosenne. Dzisiaj przedstawiamy przepis na Brukowiec mazurski.
14.04.2024., 09:00h

Brukowiec mazurski

Składniki:

  • 50 g miodu,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 100 g masła,
  • 0,5 kg mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 duże jajka,
  • powidła śliwkowe lub marmolada.
image
Tradycyjne specjały Warmii i Mazur - brukowiec mazurski
FOTO: Fot. Sierszeńska

Składniki na lukier:

  • 200 g cukru pudru,
  • 1–2 łyżki gorącej wody,
  • 1–2 łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowanie:

Miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika i masło podgrzewać w rondelku z grubym dnem, do rozpuszczenia masła. Odstawić do przestudzenia.

Do miski przesiać mąkę i wymieszać z sodą. Wbić jajka. Wymieszać, a następnie dodać ciepłą mieszankę miodową i wyrobić ciasto.

Ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować wałek o grubości ok. 3 cm, a następnie każdy wałek podzielić na małe kawałki. Każdy kawałek spłaszczyć, nałożyć pół łyżeczki powideł i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego.

Przygotowane kulki układać w niewielkiej odległości w okrągłej formie o średnicy ok. 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut.

Wymieszać wszystkie składniki na lukier, aż do uzyskania gęstej płynnej konsystencji. Ostudzone ciasto posmarować lukrem po wierzchu lub w "spoinach" pomiędzy kuleczkami.

Zamiast miodu można użyć słodkiego syropu buraczanego, który nadaje piernikowi smak i aromat korzenno-karmelowy, a ciasto jest bardziej miękkie.

image

Tradycyjne specjały Warmii i Mazur - przepis na Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. maj 2024 12:05