Przywrócić cła i kontyngenty dla mięsa drobiowego i jaj z Ukrainy

Inicjatywa #HodowcyRazem apeluje o nieprzedłużanie na kolejne lata zawieszenia ceł i kontyngentów dla ukraińskiego mięsa drobiowego i jaj. Polscy rolnicy nie są w stanie konkurować z tanim ukraińskim importem, który nie musi spełniać rygorystycznych i kosztowanych unijnych norm.
Skala problemu importowanego mięsa drobiowego i jaj z Ukrainy
- import mięsa drobiowego do UE przez pierwsze 8 tygodni 2023 r. osiągnął poziom 32 306 t, co oznacza wzrost o 94% w porównaniu z pierwszymi 8 tygodniami 2022 r. Najbardziej wzrósł import mięsa mrożonego, który wyniósł 16 663 t (wzrost o 171,6%), natomiast o 40,4% wzrósł import mięsa świeżego z Ukrainy.
- import jaj do UE osiągnął poziom 4 457 t., co oznacza wzrost o 1370% w porównaniu z pierwszymi 8 tygodniami 2022 r. W tej kategorii najbardziej wzrósł import jaj świeżych (+2580%), który osiągnął aż 3 137 t.
- w porównaniu do stycznia 2022 r. import mięsa drobiowego wyniósł 16 206 t (+77%) W ramach tej kategorii import mięsa mrożonego i świeżego wyniósł odpowiednio: 7 454 t (+85% m/m) i 6 675 t (+47% m/m).
- import jaj wyniósł 2 573 t (+1446% w porównaniu ze styczniem 2022 r.). W ramach tej kategorii import jaj świeżych stanowi 1 839 t (+2485% m/m), a jaj bez skorupek 671 t (+759% m/m).
- całkowity przywóz mięsa drobiowego do UE w 2022 osiągnął 163 675 t, +80% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. W ramach tej kategorii najbardziej wzrósł przywóz mięsa mrożonego (+143%), osiągając 84 892 t.
- całkowity przywóz jaj do UE wyniósł 22 233 t, +300% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. W ramach tej kategorii najbardziej wzrósł przywóz świeżych jaj (+446%), osiągając poziom 12 506 t
Pomoc dla ukraińskich rolników czy jednej firmy?
Zobacz nasz film! Opłacalność produkcji brojlerów i jaj. Jak sytuację oceniają hodowcy?
Czego oczekują hodowcy?
- nieprzedłużanie na kolejne lata zawieszenia ceł i kontyngentów dla ukraińskiego mięsa drobiowego i jaj do momentu spełnienia pełnych wymagań UE związanych z bezpieczeństwem żywności i jakością (standardy produkcyjne);
- zapewnienie przez właściwe służby kontrolne, że importowane produkty spełniają wymagania obowiązujące w UE w zakresie bezpieczeństwa żywności i jakości mięsa drobiowego i jaj oraz że zostały pozyskane z hodowli spełniających wymagania dobrostanowe odpowiadające wymaganiom obowiązującym na terenie UE.
- stworzenie przez KE programów wspierających eksport produktów z Ukrainy do krajów najbardziej potrzebujących. Tego typu mechanizm pozwoliłby na zapewnienie produktów żywnościowych osobom głodującym np. w niektórych państwach afrykańskich, jednocześnie nie zaburzałby rynku UE;
- prowadzenie szczegółowych analiz dotyczących zarówno ilości, jak i jakości importowanego mięsa drobiowego oraz jaj na rynek UE.
Zobacz także: UE: produkcja wszystkich mięs w dół
wk
fot. archiwum