Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Innowacyjność wkracza do obór

08.03.2017

Drukuj

Innowacyjność wkracza do obór

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Uczestnicy pierwszego dnia imprezy mieli okazję poznać różne gospodarstwa mleczne, ich sposób na hodowlę bydła i efektywną produkcję białego surowca. Według prelegenta zza Odry najlepszym sposobem na lepszą ekonomię produkcji mleka jest współpraca. Pozwala ona bowiem osiągnąć większą skalę produkcji, a co za tym idzie – niższe koszty jednostkowe.

Pokazuje to przykład gospodarstwa KNH w Hörlebach, którym rolnik zarządza wraz z dwoma innymi wspólnikami. Ci ostatni, ze względu na mniejszy wkład, pełnią głównie funkcję doradczą, ale tworząc spółkę mają większe możliwości na rozwój niż w pojedynkę i mogą łączyć pasję do chowu bydła z działalnością pozarolniczą.

– Z mojego punktu widzenia to także dobry układ. Bo choć mój wkład sięga ok. 60% i spędzam najwięcej czasu w oborze, to mogę oddać część obowiązków i odpowiedzialność na wspólników, a przy tym mam więcej czasu dla siebie – mówił Kümmerer.

Gospodarstwo KNH utworzono w 2000 roku i wraz z upływem lat zaczęło się stopniowo rozwijać, aż do przełomowej budowy nowej obory wolnostanowiskowej dla 300 krów z karuzelową halą udojową na 36 stanowisk oraz biogazowni (265 kW). Obie inwestycje miały miejsce w 2011 r. Spółka gospodaruje łącznie na 270 ha i utrzymuje 360 krów mlecznych o przeciętnej wydajności 11 tys. kg mleka/krowę/rok, w tym przedstawiciele rasy hf – 12,050 kg/krowę/rok, a rasy simental – 10,650 kg/krowę/rok.

r e k l a m a

Zdaniem gościa z Niemiec, wspólne zarządzenie gospodarstwem - choć daje sporo profitów, takich jak zadowalające plony i wydajność zwierząt, stosunkowo stałe koszty czy dobra organizacja pracy - nie należy do łatwych zadań. Wszystko za sprawą dość długiego procesu podejmowania ważnych decyzji, które muszą być wcześniej szczegółowo konsultowane. – Współpraca od strony ekonomicznej układa się znacznie lepiej niż na płaszczyźnie międzyludzkiej – zaznaczał Kümmerer.

W Polsce również mamy ten problem – zwracali uwagę uczestniczy spotkania. To m.in. dlatego przeciętne stado krów w naszym kraju liczy zaledwie ok. 9 sztuk, a średnia powierzchnia upraw sięga zaledwie 16 ha. – Co prawda w Niemczech statystyczna ferma gospodaruje na 60 ha, ale z drugiej strony wielu rolnikom brakuje następców i dobrych pracowników, co znacznie ogranicza rozwój. Są zmuszeni kupować maszyny, w tym nierzadko ponad ich potrzeby, na czym często tracą – zwracał uwagę przedstawiciel gospodarstwa w Hörlebach.

Polecany artykuł

Obora jak lekarstwo

Ciekawie zaprezentowała się także pozostała trójka prelegentów, wśród których największą produkcją mleka może się poszczycić Krzysztof Bardecki z Moraczewa (woj. wielkopolskie). Jego stado liczy 220 krów, a docelowo nowa obora ma pomieścić łącznie 450 krów. Bardecki skupił się przede wszystkim na funkcjonującym w jego niespełna 2-letniej oborze, automatycznym systemie zadawania paszy. Składa się na niego tzw. kuchnia paszowa, gdzie pasza objętościowa dostarczana jest raz dziennie, stacjonarny wóz paszowy i wózek do zadawania gotowej mieszanki TMR. Ten ostatni jeździ co 4 godziny i jednorazowo może zadać zwierzętom 1,6 t paszy. Co jednak najważniejsze, wystarczy mu jedynie podać dokładne proporcje pasz zgodnie z dawką pokarmową. Resztę wykona sam.
– Co prawda póki co wydajność wzrosła zaledwie z ok. 8,1 do 8,2 tys. kg mleka od krowy rocznie, ale komfort pracy jest o niebo lepszy – zaznaczał prelegent z Wielkopolski (pełny opis gospodarstwa Krzysztofa Bardeckiego można znaleźć w artykule „Obora bezobsługowa” w nr 7/2016 „top bydło”).

Niezwykle interesująco zaprezentował się także następca rodzinnego gospodarstwa mlecznego z miejscowości Koneck (woj. kujawsko-pomorskie). Piotr Przybysz - bo o nim mowa - wraz ze swoimi rodzicami i najstarszym w rodzinie dziadkiem, postanowili zmodernizować starą oborę uwięziową na wolnostanowiskową.

Agrarsklep

Hodowla i użytkowanie drobiu

Hodowla i użytkowanie drobiu

Płacisz tylko

61,01 zł

Cena regularna 76,25 zł

SPRAWDŹ
Wiązało się to z wieloma komplikacjami, bowiem na czas remontu zwierzęta przebywały na przyległym do obory wybiegu, wchodząc do obiektu jedynie na karmienie i dój. Przebudowa była dość gruntowna. Polegała nie tylko m.in. na dobudowaniu wiaty, czy montażu legowisk w miejscu, gdzie dawniej znajdował się  stół paszowy, ale także instalacji robota udojowego.
– Krowy przyzwyczaiły się do niego zaledwie w ciągu jednego miesiąca, a po 3 wchodziły praktycznie bez większego problemu pomimo zupełnie nowego środowiska, w którym przyszło im funkcjonować – zaznaczał młody adept hodowli krów.

Ostatecznie udało się stworzyć komfortowe warunki dla 61 krów, przy czym koszt jednego legowiska wyniósł zaledwie 10 tys. zł (przy całkowitym koszcie modernizacji na poziomie ok. 600 tys. zł). – Warto jednak podkreślić, że wszystkie prace budowlane zostały wykonane własnym sumptem, przy niemałym udziale jednego z członków rodziny, który jest budowlańcem – dodawał Piotr Przybysz w rozmowie z „top agrar Polska”.

mj
fot. Jajor



Widziałeś już nasze video "Test 5 wozów paszowych!"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Koniec lata z przymrozkami

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Spotkanie dotyczące mleka zgromadziło ok. 40 uczestników.
– Zamierzam kontynuować rodzinną produkcję i zająć się produkcją mleka – mówił Piotr Przybysz

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody