StoryEditor

Mniej bydła w UE

Według Komisji Europejskiej, od stycznia do października 2013 r. produkcja bydła wyrażona w tonach w krajach Wspólnoty (UE-28) zmniejszyła się o 4% w stosunku do analogicznego okresu sprzed roku (produkcja w sztukach zniżkowała o 4,1%).
28.02.2014., 12:02h

Natomiast produkcja w „starych” krajach Wspólnoty obniżyła się o 4,2% (w sztukach spadła o 4,0%). Spadki produkcji (w tonach) zanotowano w 20 krajach Wspólnoty, w pozostałych krajach produkcja wzrosła. Największe spadki produkcji zanotowano na Cyprze (-18,7%), we Włoszech (-12,2%), w Grecji (-10,5%), Portugalii (-10,3%), na Litwie (-9,0%), w Luksemburgu (-6,6%), na Węgrzech (-6,2%), w Belgii (-5,9%), we Francji (-4,9%), w Niemczech (-4,4%), na Łotwie (-4,0%) oraz w Wielkiej Brytanii (-4,0%). Zdecydowany wzrost produkcji odnotowano natomiast w Bułgarii (+9,6%), na Malcie (+7,9%), w Irlandii (+5,3%), Estonii (+4,9%), Rumunii (+3,6%) oraz w Austrii (3,4%).

Źródło: Fammu/Fapa

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 05:15