Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Świnie>Organizacja produkcji świń>

Jaki rytm produkcyjny, tyle stanowisk w chlewni

Obrazek

Planując budowę lub modernizację chlewni dla loch, w pierwszej kolejności należy ustalić wielkość stada, rytm produkcyjny i liczbę niezbędnych stanowisk.

Paulina Janusz-Twardowska25 lutego 2017, 08:00

Celem nowoczesnej produkcji świń jest maksymalne wykorzystanie potencjału biologicznego zwierząt. W produkcji prosiąt oznacza to uzyskanie jak największej liczby młodych odsadzonych w roku od lochy. Jednym z narzędzi ułatwiających osiągnięcie tego celu jest organizacja pracy w chlewni w określonym rytmie produkcyjnym.

Wychodząc z założenia, że lochy w chlewni będą karmić swoje młode przez 3,5–4 tygodnie, czas zdecydować o rytmie produkcji, tzn. interwałach, w jakich będą miały miejsce najważniejsze zdarzenia – oprosienia, odsadzanie, inseminacja oraz będą wykonywane podstawowe  zadania. Wybór rytmu produkcji zależy od zakładanej wielkości stada bądź liczby dostępnych stanowisk i pomieszczeń w gospodarstwie oraz planowanej organizacji pracy. Najpopularniejsze dziś są rytm 1- i 3-tygodniowy z racji fizjologii rozrodu świń.

Jakie zalety i wady mają poszczególne systemy produkcyjne oraz jak wybór rytmu wpływa na niezbędną liczbę stanowisk dla loch i prosiąt w chlewni dowiecie się z najnowszego wydania "top świnie" i artykułu "Jaki rytm, tyle stanowisk", który znajdziecie na stronie 12.
pj-t


Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy