Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

O konkurencyjności produkcji na Konferencji w Puławach

08.06.2017

Drukuj

O konkurencyjności produkcji na Konferencji w Puławach

Artykuł dostępny

r e k l a m a

17 wykładowców, 46 wystawców i ponad 1000 uczestników – tak w cyfrach wyglądała tegoroczna Pejsakówka, poświęcona czynnikom decydującym o konkurencyjności w produkcji świń. Już po raz XXII prof. Zygmunt Pejsak witał i gościł nas w Instytucie Weterynarii w Puławach.

– Europa ma nowe wyzwania. To dobrostan, bioasekuracja zarówno ta w chlewni, regionie, kraju ale również na całym kontynencie oraz kontrola zużycia antybiotyków – mówił podczas inauguracyjnego wykładu Juan Sanmartin z Hiszpanii. Ekspert podkreślał powagę zagrożenia epizootycznego w produkcji zwierząt związanego chociażby z transportem. Od wschodu zagraża nam afrykański pomór świń ASF, a z północy Afryki pryszczyca oraz choroba niebieskiego języka. Choroby te są dziś poważnym problemem dla całej Europy. Hiszpan apelował do władz o pilnowanie bezpieczeństwa w tym zakresie.

– Dziś drogę rozwoju w produkcji wieprzowiny wskazują konsumenci. I to oni chcą, aby żywność nie była modyfikowana genetycznie, pochodziła od zwierząt do produkcji których nie wykorzystywano antybiotyków i najlepiej, aby była wytworzona lokalnie – zwracał uwagę Sanmartin. Podkreślał też, że opinia publiczne nie chce, aby zwierzęta przebywały w zbyt małych klatkach i były zestresowane. Do tego w przyszłości wszyscy będziemy musieli się dostosować.

r e k l a m a



Dr. Elzo M. Kannekens – zastępca głównego lekarza weterynarii Królestwa Niederlandów wyjaśniał jak ważnym dla holenderskiej gospodarki jest sektor mięsa wieprzowego.

– 100 mln ludzi codziennie konsumuje holenderską wieprzowinę. Ubijamy rocznie 15,3 miliona świń, a eksport  żywca sięga 2,4 mld euro – wyliczał Kannekens. – Przy produkcji wieprzowiny zatrudnionych jest ok. 13 tys. ludzi.

Właśnie te liczby oraz doświadczenia z przeszłości, kiedy Holendrzy zlikwidowali 10 mln. świń (70% pogłowia) po wybuchu klasycznego pomoru świń (CSF) doprowadziły do nadzwyczajnych regulacji prawnych mających chronić cały sektor.

– Zapobiegamy, monitorujemy i kontrolujemy ponieważ choroby nie znają granic. Za bezpieczeństwo żywności odpowiada władza od poziomu ministerialnego, przez organizacje ds. bezpieczeństwa żywności po organizacje branżowe wdrażające w życie przepisy – mówił Kannekens. – Nasi hodowcy musza zabezpieczyć się w pewien bufor na wypadek zagrożenia ponieważ my możemy na 72 godziny zatrzymać każdy transport: paszy, świń. To czas, który pozwoli wyjaśnić wszelkie wątpliwości i w razie potrzeby ochronić przed rozwleczeniem po kraju, czy kontynencie choroby.

O tym jaki pomysł na produkcję świń w związku z nowymi wymaganiami rynku mają Hiszpanie, jak Holendrzy bronią się przed zagrożeniem epizootycznym oraz o wielu innych poruszanych podczas Konferencji w Puławach tematach przeczytacie Państwo już w lipcowym wydaniu „top świnie”.    aku


Polecane dla Ciebie:

article icon

Groch: trudne żniwa ze względu na zachwaszczenie plantacji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

17 wykładowców, 46 wystawców i ponad 1000 uczestników – tak w cyfrach wyglądała tegoroczna Pejsakówka.
Prof. Zygmunt Pejsak – organizator konferencji.
Juan Sanmartin – ekspert z Hiszpanii.
Dr. Elzo M. Kannekens – zastępca głównego lekarza weterynarii Królestwa Niederlandów.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody