StoryEditor

Spadł eksport duńskiej wieprzowiny

W pierwszym kwartale br. eksport wieprzowiny z Danii obniżył się o 6% w skali roku z 291 tys. ton do 273 tys. ton. Wpływ na spadek wywozu mogło mieć wprowadzenie w kwietniu 2015 r. unijnych przepisów z zakresu oznaczania kraju pochodzenia.
04.07.2016., 13:07h

Największymi odbiorcami mięsa wieprzowego schłodzonego i mrożonego w ciągu pierwszych trzech miesięcy 2016 r. były kraje unijne, jednak wielkość dostaw spadła o 14% z 215 tys. ton do ok. 186 tys. ton. Spadek ten w największym stopniu dotyczył takich krajów, jak: Włochy, Niemcy i Polska. Nieznacznie zwiększyły się wysyłki jedynie do Wielkiej Brytanii o 0,7%.

Eksport poza Unię Europejską wzrósł o 15% z 76 tys. ton do ok. 87 tys. ton, głównie za sprawą Chin, gdzie dostawy zwiększyły się ponad dwukrotnie. Swój udział we wzroście wysyłki duńskiej wieprzowiny poza unijne kraje miała również Japonia, która zakupiła o 3,5% więcej mięsa schłodzonego i mrożonego niż w analogicznym okresie ub.r. Spadł natomiast wywóz do Australii i USA odpowiednio o 4,5% i 4,1%.

W pierwszym kwartale br. obniżył się również eksport żywca wieprzowego z Danii – o 1,5% z 3 187 mln szt. do ok. 3 139 mln szt. Wywóz do Polski był stabilny i zmniejszył się jedynie o 0,5%, jednak znacznie spadł eksport do Niemiec – aż o 9%.

Z powodu 3-procentowego spadku cen, wartość wywozu była o 9% niższa i wyniosła 528 mln euro.   dj, na podst. FAPA

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 23:11