Rośnie eksport trzody chlewnej do Chin

Sytuacja na rynku trzody chlewnej uległa poprawie, a jej perspektywy wydają się dobre. Wszystko dzięki Chińczykom, którzy w walce z afrykańskim pomorem świń masowo likwidują stada. Od początku roku eksport wieprzowiny do Chin wzrósł o prawie ¼.
Zdaniem resortu rolnictwa obserwowane ożywienia na rynku to efekt rosnącego zapotrzebowania na unijną wieprzowinę ze strony rynku chińskiego przy jednoczesnym ograniczonym wzroście produkcji w Unii Europejskiej, związanym z ograniczeniem ilości pogłowia w kilkunastu państwach członkowskich. Od stycznia do kwietnia eksport wieprzowiny z UE do Chin wzrósł o 37%, a cena skupu żywca wieprzowego w trzecim tygodniu czerwca wzrosła o 5,83% i była wyższa o 42% niż ta z początku 2019 r.
Utrzymujące się wysokie ceny wieprzowiny w UE są, zdaniem Krajowego Związku Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej pochodną sytuacji w Chinach i innych państwach azjatyckich dotkniętych chorobą ASF zwiększającą globalny popyt na mięso wieprzowe oraz ograniczonej podaży żywca, która jest wynikiem spadku pogłowia macior w krajach unijnych. W końcu czerwca br. średnia cena skupu tuczników UE w przeliczeniu na wagę bitą ciepłą wyniosła 178,40 EUR/100 kg a to oznacza wzrost rok do roku rzędu prawie 23%!