Technika szczepienia nasion strączkowych. Kiedy najlepiej przeprowadzić szczepienie?

Szczepionki mikrobiologiczne zawierające bakterie brodawkowe to złożone produkty biologiczne. Ich produkcja polega na namnażaniu wyselekcjonowanych szczepów w sterylnych warunkach na specjalnych pożywkach. Specyficzne dla określonego gatunku strączkowych bakterie po namnożeniu na pożywce pakuje się w opakowania hurtowe. Bardzo ważne jest przechowywanie ich po zakupie zgodnie z instrukcją, np. w warunkach chłodniczych. Jaka jest technika szczepienia nasion strączkowych? Kiedy najlepiej przeprowadzić szczepienie?
Co osłabia zdolność wniknięcia i namnożenia bakterii w szczepionce?
- naczynia, w których przygotowuje się zawiesinę nie mogą być zaszczepione środkami o działaniu bakteriostatycznym, np. przez środki z miedzią, aktywnym srebrem, podchlorynem sodu, wodą utlenioną czy innymi utleniaczami;
- szczepienie nie powinno odbywać się w pełnym słońcu – UV zabija bakterie;
- po szczepieniu nasion nie należy przechowywać na słońcu;
- nasiona powinny być po zabiegu lekko podsuszone, aby wilgoć nie utrudniała siewu przez sklejanie czy powolne osypywanie, ale nie powinny być wyschnięte na wiór, gdyż pękają;
- siew powinien mieć miejsce od razu po szczepieniu, a najpóźniej 12 godzin po zabiegu.
Kiedy najlepiej przeprowadzić szczepienie nasion strączkowych?
Na podstawie: 100 pytań o strączkowe
