Kryzys we Francji – co 10 gospodarstwo z trzodą upada
We Francji 10 tys. gospodarstw jest w dramatycznej sytuacji. Obecnie 10% jest przeznaczonych do likwidacji, a odsetek może wzrosnąć nawet do 30%. Co powoduje, że sytuacja tamtejszych hodowców jest tak tragiczna?
Z danych KE wynika, że populacja trzody chlewnej we Francji zmniejszyła się do 12,9 mln sztuk w 2021 r. z poziomu 13,39 mln sztuk w 2020 r. Liczba gospodarstw spada co roku. Jak podaje INAPORC, francuskie stowarzyszenie handlu wieprzowiną przemysł zajmujący się produkcją i przetwórstwem mięsa wieprzowego we Francji zapewnia 130 tys. miejsc pracy w tym ponad 25 tys. osób w samej hodowli. Francja produkuje 2,2 mln ton wieprzowiny, co stawia ją na trzecim miejscu w produkcji tego gatunku mięsa w UE. Jednak ten trend może się zmienić zważając na fakt iż we Francji sektor trzodowy przeżywa obecnie największy kryzys w historii
Stowarzyszenie informuje, że obecnie 10 tys. gospodarstw jest przeznaczonych do likwidacji. Według niektórych szacunków odsetek ten może wzrosnąć do 30%. Branża trzody chlewnej przeżywa obecnie kryzys, o niespotykanej dotąd intensywności oraz w tak krótkim czasie. W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy francuscy rolnicy ani razu nie osiągnęli progu rentowności, co jest sytuacją historyczną.
- Rzeczywiście, cena paszy dla świń nadal rośnie w zawrotnym tempie +25% w ciągu jednego roku, podczas gdy w tym samym czasie cena wieprzowiny płacona rolnikom rośnie bardzo powoli. Od roku różnica między ceną paszy, a ceną trzody chlewnej jest ujemna. Ponadto, cena skupu wieprzowiny osiągnęła od połowy kwietnia jest na poziomie 1,85 euro/kg, podczas gdy prognozuje się, że koszty produkcji wzrosną powyżej 2 euro/kg.
Próba pomocy hodowcom
Rolnicy otrzymali wyjątkowo i pierwszy raz w historii rekompensaty z powodu strat, które ponieśli w pierwszej połowie 2022 r.
- Wojna na Ukrainie przyspiesza wzrost kosztów pasz, a afrykański pomór świń (ASF) jest również poważnym problemem. W Niemczech i Włoszech powoduje stagnację lub nawet spadek europejskich cen trzody chlewnej z powodu ceny w Europie ze względu na zapasy zgromadzone w wyniku wstrzymania eksportu – podaje stowarzyszenie INAPORC. Cierpią nie tylko gospodarstwa, ale również przemysł, który walczy z wysokimi kosztami produkcji i przetwórstwa, czy logistyki. Jedyną drogą do poprawy sytuacji mogą być podwyżki cen skupu trzody i obniżenie inflacji.
- Sytuacja jest pilna, ponieważ chodzi o to, aby nadal oferować francuską wieprzowinę dla konsumentów, którzy są zmuszeni do wyboru określonych produktów żywnościowych ze względu na inflację. W istocie, nawet przy wzroście cen, wieprzowina pozostanie najbardziej dostępnym mięsem na rynku i nadal będzie odgrywać rolę w zapewnieniu zrównoważonej diety w kontekście kurczących się budżetów – podkreśla INAPORC.
Oprac. dkol na podst. INAPORC/KE/ pig333.com/France AgriMer/leporc.com/
Fot. Envato Elements