Reklama zniknie za 11 sekund

Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Świnie>

Kryzys we Francji – co 10 gospodarstwo z trzodą upada

Obrazek

We Francji 10 tys. gospodarstw jest w dramatycznej sytuacji. Obecnie 10% jest przeznaczonych do likwidacji, a odsetek może wzrosnąć nawet do 30%. Co powoduje, że sytuacja tamtejszych hodowców jest tak tragiczna?

Dorota Kolasińska24 czerwca 2022, 13:25

Z danych KE wynika, że populacja trzody chlewnej we Francji zmniejszyła się do 12,9 mln sztuk w 2021 r. z poziomu 13,39 mln sztuk w 2020 r. Liczba gospodarstw spada co roku. Jak podaje INAPORC, francuskie stowarzyszenie handlu wieprzowiną przemysł  zajmujący się produkcją i przetwórstwem mięsa wieprzowego we Francji zapewnia 130 tys. miejsc pracy w tym ponad 25 tys. osób w samej hodowli. Francja produkuje 2,2 mln ton wieprzowiny, co stawia ją na trzecim miejscu w produkcji tego gatunku mięsa w UE. Jednak ten trend może się zmienić zważając na fakt iż we Francji sektor trzodowy przeżywa obecnie największy kryzys w historii

Stowarzyszenie informuje, że obecnie 10 tys. gospodarstw jest przeznaczonych do likwidacji. Według niektórych szacunków odsetek ten może wzrosnąć do 30%. Branża trzody chlewnej przeżywa obecnie kryzys, o niespotykanej dotąd intensywności oraz w tak krótkim czasie. W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy francuscy rolnicy ani razu nie osiągnęli progu rentowności, co jest sytuacją historyczną.

- Rzeczywiście, cena paszy dla świń nadal rośnie w zawrotnym tempie +25% w ciągu jednego roku, podczas gdy w tym samym czasie cena wieprzowiny płacona rolnikom rośnie bardzo powoli. Od roku różnica między ceną paszy, a ceną trzody chlewnej jest ujemna. Ponadto, cena skupu wieprzowiny osiągnęła od połowy kwietnia jest na poziomie 1,85 euro/kg, podczas gdy prognozuje się, że koszty produkcji wzrosną powyżej 2 euro/kg.

Próba pomocy hodowcom

Rolnicy otrzymali wyjątkowo i pierwszy raz w historii rekompensaty z powodu strat, które ponieśli w pierwszej połowie 2022 r.

- Wojna na Ukrainie przyspiesza wzrost kosztów pasz, a afrykański pomór świń (ASF) jest również poważnym problemem. W Niemczech i Włoszech powoduje stagnację lub nawet spadek europejskich cen trzody chlewnej z powodu ceny w Europie ze względu na zapasy zgromadzone w wyniku wstrzymania eksportu – podaje stowarzyszenie INAPORC. Cierpią nie tylko gospodarstwa, ale również przemysł, który walczy z wysokimi kosztami produkcji i przetwórstwa, czy logistyki. Jedyną drogą do poprawy sytuacji mogą być podwyżki cen skupu trzody i obniżenie inflacji.

- Sytuacja jest pilna, ponieważ chodzi o to, aby nadal oferować francuską wieprzowinę dla konsumentów, którzy są zmuszeni do wyboru określonych produktów żywnościowych ze względu na inflację. W istocie, nawet przy wzroście cen, wieprzowina pozostanie najbardziej dostępnym mięsem na rynku i nadal będzie odgrywać rolę w zapewnieniu zrównoważonej diety w kontekście kurczących się budżetów – podkreśla INAPORC.

Oprac. dkol na podst. INAPORC/KE/ pig333.com/France AgriMer/leporc.com/

Fot. Envato Elements



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)