StoryEditor

Kryzys we Francji – co 10 gospodarstwo z trzodą upada

We Francji 10 tys. gospodarstw jest w dramatycznej sytuacji. Obecnie 10% jest przeznaczonych do likwidacji, a odsetek może wzrosnąć nawet do 30%. Co powoduje, że sytuacja tamtejszych hodowców jest tak tragiczna?
24.06.2022., 13:06h

Z danych KE wynika, że populacja trzody chlewnej we Francji zmniejszyła się do 12,9 mln sztuk w 2021 r. z poziomu 13,39 mln sztuk w 2020 r. Liczba gospodarstw spada co roku. Jak podaje INAPORC, francuskie stowarzyszenie handlu wieprzowiną przemysł  zajmujący się produkcją i przetwórstwem mięsa wieprzowego we Francji zapewnia 130 tys. miejsc pracy w tym ponad 25 tys. osób w samej hodowli. Francja produkuje 2,2 mln ton wieprzowiny, co stawia ją na trzecim miejscu w produkcji tego gatunku mięsa w UE. Jednak ten trend może się zmienić zważając na fakt iż we Francji sektor trzodowy przeżywa obecnie największy kryzys w historii

Stowarzyszenie informuje, że obecnie 10 tys. gospodarstw jest przeznaczonych do likwidacji. Według niektórych szacunków odsetek ten może wzrosnąć do 30%. Branża trzody chlewnej przeżywa obecnie kryzys, o niespotykanej dotąd intensywności oraz w tak krótkim czasie. W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy francuscy rolnicy ani razu nie osiągnęli progu rentowności, co jest sytuacją historyczną.

- Rzeczywiście, cena paszy dla świń nadal rośnie w zawrotnym tempie +25% w ciągu jednego roku, podczas gdy w tym samym czasie cena wiep...

Pozostało 60% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 02:49