Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>

Program mEATquality łączy naukę z praktyką

Obrazek

Międzynarodowy program mEATquality finansowany z funduszu Unii Europejskiej ma na celu połączenie wiedzy praktyków i naukowców w łańcuchu od gospodarstwa do stołu, by stworzyć model produkcji wieprzowiny o jak najlepszej jakości. Team z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zaprasza do współpracy producentów świń.

Paulina Janusz-Twardowska21 marca 2022, 12:19

Nowy międzynarodowy Projekt “Horyzont 2020” o skróconej nazwie mEATquality finansowany z funduszu Unii Europejskiej, realizowany jest przez kilka krajów UE w tym Polskę. Prace badawcze w ramach mEATquality obejmują cały cykl produkcji mięsa wieprzowego i drobiowego, od „gospodarstwa na stół”. Projekt koncentruje się na zapewnieniu konsumentom jak najwyższej jakości mięsa wieprzowego i drobiowego od zwierząt utrzymywanych w warunkach optymalnego dobrostanu, poprzez poszerzanie wiedzy naukowej i praktycznych rozwiązań, we współpracy z producentami i partnerami w łańcuchu dostaw.
Dodatkowe cele projektu to zmniejszenie wpływu produkcji mięsa na środowisko i poprawa zrównoważenia ekonomicznego łańcucha produkcyjnego. Założenia projektu wyniknęły z obserwacji, na przestrzeni ostatnich 10 lat, które wnioskowały, że selekcja prowadzona w kierunku zwiększenia tempa wzrostu oraz zawartości mięsa w tuszy może niekorzystnie wpływać na jego jakość. Program wyszedł naprzeciw oczekiwaniu zmieniających się preferencji konsumentów, którzy świadomie dokonują wyboru produktów pochodzenia zwierzęcego. 

Projekt będzie realizowany przez zespół 17 organizacji partnerskich specjalizujących się w różnych dyscyplinach i reprezentujących 7 krajów UE. mEATquality jest koordynowany przez Wageningen Research (Holandia), a konsorcjum składa się z 12 partnerów akademickich i ośrodków badawczych, 2 partnerów przemysłowych i 3 organizacji reprezentujących konwencjonalne lub ekologiczne łańcuchy produkcji mięsa. 

Prace w terenie u producentów świń rozpoczną się już na wiosnę bieżącego roku. Działania na świniach w kraju, jak i u pozostałych europejskich partnerów, koordynuje dr inż. Ewa Sell- Kubiak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Poznański zespół naukowców zaprasza polskie gospodarstwa utrzymujące tuczniki do współpracy. W ramach niej zbierane będą parametry niezbędne do anonimowych opracowań statystycznych jak i przeprowadzone zostaną testy żywieniowe. Oceniane, a zarazem porównywane będą parametry uzyskane od mieszańców towarowych i krzyżówek ras wysokomięsnych oraz świń ras rodzimych i prymitywnych w tym: świni złotnickiej białej, złotnickiej pstrej jak i rasy puławskiej.
meatquality

Jak wspomniano wcześniej, prace badacze na terenie kraju będą podzielone na dwa etapy. Pierwszy z nich (zbieranie danych) to przegląd zmienności czynników hodowlanych, które mogą wpływać na jakość mięsa w polskich gospodarstwach. Ocenie zostaną poddane parametry produkcyjne, informacje środowiskowe, dane ekonomiczne i dobrostan zwierząt. 

Natomiast w drugim prowadzone będą testy wzrostowe na tucznikach uwzględniając: rasę zwierząt, dietę, dostępne miejsce w kojcu jak i aspekty środowiskowe w obrębie wyszczególnionych kojców. Całość badań pokrywają fundusze UE.

Po zebraniu i opracowaniu wszystkich danych stworzona zostanie przez ekspertów aplikacja usprawniającą prowadzenie produkcji zwierzęcej. Rolnicy, którzy podejmą się współpracy bezpłatnie otrzymają taki program do wykorzystania we własnym gospodarstwie.

Zainteresowanych współpracą producentów świń zapraszamy do kontaktu: Bernadetta Gwoździk (bernadetta.gwozdzik@up.poznan.pl ; tel: + 48 729 100 679)



Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)