StoryEditor

Program mEATquality łączy naukę z praktyką

Międzynarodowy program mEATquality finansowany z funduszu Unii Europejskiej ma na celu połączenie wiedzy praktyków i naukowców w łańcuchu od gospodarstwa do stołu, by stworzyć model produkcji wieprzowiny o jak najlepszej jakości. Team z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zaprasza do współpracy producentów świń.
21.03.2022., 12:03h

Nowy międzynarodowy Projekt “Horyzont 2020” o skróconej nazwie mEATquality finansowany z funduszu Unii Europejskiej, realizowany jest przez kilka krajów UE w tym Polskę. Prace badawcze w ramach mEATquality obejmują cały cykl produkcji mięsa wieprzowego i drobiowego, od „gospodarstwa na stół”. Projekt koncentruje się na zapewnieniu konsumentom jak najwyższej jakości mięsa wieprzowego i drobiowego od zwierząt utrzymywanych w warunkach optymalnego dobrostanu, poprzez poszerzanie wiedzy naukowej i praktycznych rozwiązań, we współpracy z producentami i partnerami w łańcuchu dostaw.
Dodatkowe cele projektu to zmniejszenie wpływu produkcji mięsa na środowisko i poprawa zrównoważenia ekonomicznego łańcucha produkcyjnego. Założenia projektu wyniknęły z obserwacji, na przestrzeni ostatnich 10 lat, które wnioskowały, że selekcja prowadzona w kierunku zwiększenia tempa wzrostu oraz zawartości mięsa w tuszy może niekorzystnie wpływać na jego jakość. Program wyszedł naprzeciw oczekiwaniu zmieniających się preferencji konsumentów, którzy świadomie dokonują wyboru produktów pochodzenia zwierzęcego. 

Projekt będzie realizowany przez zespół 17 organizacji partnerskich specjalizujących się w różnych dyscyplinach i reprezentujących 7 krajów UE. mEATquality jest koordynowany przez Wageningen Research (Holandia), a konsorcjum składa się z 12 partnerów akademickich i ośrodków badawczych, 2 partnerów przemysłowych i 3 organizacji reprezentujących konwencjonalne lub ekologiczne łańcuchy produkcji mięsa. 

Prace w terenie u producentów świń rozpoczną się już na wiosnę bieżącego roku. Działania na świniach w kraju, jak i u pozostałych europejskich partnerów, koordynuje dr inż. Ewa Sell- Kubiak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Poznański zespół naukowców zaprasza polskie gospodarstwa utrzymujące tuczniki do współpracy. W ramach niej zbierane będą parametry niezbędne do anonimowych opracowań statystycznych jak i przeprowadzone zostaną testy żywieniowe. Oceniane, a zarazem porównywane będą parametry uzyskane od mieszańców towarowych i krzyżówek ras wysokomięsnych oraz świń ras rodzimych i prymitywnych w tym: świni złotnickiej białej, złotnickiej pstrej jak i rasy puławskiej.
meatquality

Jak wspomniano wcześniej, prace badacze na terenie kraju będą podzielone na dwa etapy. Pierwszy z nich (zbieranie danych) to przegląd zmienności czynników hodowlanych, które mogą wpływać na jakość mięsa w polskich gospodarstwach. Ocenie zostaną poddane parametry produkcyjne, informacje środowiskowe, dane ekonomiczne i dobrostan zwierząt. 

Natomiast w drugim prowadzone będą testy wzrostowe na tucznikach uwzględniając: rasę zwierząt, dietę, dostępne miejsce w kojcu jak i aspekty środowiskowe w obrębie wyszczególnionych kojców. Całość badań pokrywają fundusze UE.

Po zebraniu i opracowaniu wszystkich danych stworzona zostanie przez ekspertów aplikacja usprawniającą prowadzenie produkcji zwierzęcej. Rolnicy, którzy podejmą się współpracy bezpłatnie otrzymają taki program do wykorzystania we własnym gospodarstwie.

Zainteresowanych współpracą producentów świń zapraszamy do kontaktu: Bernadetta Gwoździk (Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. ; tel: + 48 729 100 679)

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 06:38