StoryEditor

Wojciech Pieczewski: Musimy zwrócić uwagę na właściwy reżim przygotowania kiszonki

Wojciech Pieczewski z firmy Bayer był naszym gościem i prelegentem podczas Panelu Mleko na VI Forum Rolników i Agrobiznesu. Po wykładzie rozmawialiśmy m.in. na temat plonowania kukurydzy oraz produkcji kiszonek.
09.12.2022., 14:12h
Jak wyglądał sezon w tym roku? Jak udała się kiszonka z kukurydzy? Wiemy, że hodowcy robią znakomitą kiszonkę, doskonałe pasze, ale mamy jeszcze trochę problem z terminem zbiorów. Jak to wyglądało w tym roku?

– Jeżeli chodzi o ten sezon, to kukurydza udała się bardzo różnie. W zależności od regionu mieliśmy bardzo różne plony, i to niezależnie od tego czy to była kukurydza ziarnowa czy też kiszonkowa. Te plony bardzo mocno związane są z rozkładem opadów. Tam, gdzie te opady były niskie, na przykład w zachodniej części województwa wielkopolskiego, w województwie lubuskim, rzeczywiście te plony – czy to ziarna, czy przyrostu biomasy – były dość niskie. W przeciwieństwie do części wschodniej – Podlasie, Warmia i Mazury – tam te plony były bardzo dobre i zadowalające. 

– Jeżeli chodzi o technologię przygotowania kiszonki z kukurydzy, która jak wiemy jest główną bazą pokarmową dla bydła mlecznego,  w kontekście tych trudnych warunków bardzo ważne jest to, żeby przygotować ją w jak najlepszy sposób i w jak najlepszy sposób wykorzystać materiał, który udało nam się uzyskać. Niestety, nie zawsze mamy wpływ na to, jakiej jakości był to materiał. Ale to, co możemy zrobić jako hodowcy, jako rolnicy, to zwrócić uwagę na właściwy reżim przygotowania kiszonki. 
Obejrzyj cały wywiad!
Karol Pomeranek
Autor Artykułu:Karol Pomeranek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 03:32