Rdest powojowaty to chwast, który silnie konkuruje z roślinami uprawnymi o wodę, światło oraz składniki pokarmowe. Przy dużym nasileniu może zagłuszać wschody zbóż, prowadząc do przerzedzenia łanu i w konsekwencji obniżenia plonu. Rdest, jako roślina o płożącym i powojowatym pokroju, może podciągać się po pszenżycie, utrudniając prawidłowe dojrzewanie kłosów i sprzyjając wyleganiu zboża.
Dodatkowo obecność rdestu utrudnia zbiór, zanieczyszcza plon, a tym samym zwiększa koszty jego czyszczenia i przygotowania do sprzedaży.
Kiedy zwalczać rdest w pszenżycie?
Jesień, tuż po wschodach pszenżyta, to najlepszy moment na walkę z chwastami. Zabieg należy wykonać, gdy roślina uprawna znajduje się w fazie BBCH 10–13, a chwasty są w fazie liścieni.
Zobacz także: Jesienne zwalczanie mszyc w jęczmieniu. Czasowe zezwolenie na Karate Zeon!
W tym okresie pszenżyto rośnie wolniej niż chwasty, dlatego tak ważne jest wczesne odchwaszczanie, aby ograniczyć konkurencję o wodę i składniki pokarmowe.
Optymalna temperatura do wykonania oprysku to od 5°C do 20°C.
Co na rdest w pszenżycie?
Większość substancji czynnych posiada rejestrację do stosowania wiosennego w fazie krzewienia. Susbatncją z reejstracją jesienną jest tribenuron metylu. Susbatncja ta zarejestrowana jest m.in. w uprawie pszenicy ozimej i pszenżycie ozimym.
Jak czytamy na etykiecie, środek nalezy stosować jesienią, od rozwinięcia trzeciego liścia do końca fazy krzewienia (BBCH 13-29). A także wiosną, po ruszeniu wegetacji, od fazy końca krzewienia do początku fazy strzelania w źdźbło (BBCH 29-30).
- Zalecana ilość wody: 200 - 300 l/ha.
- Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
- Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.
Patrycja Bernat
Fot: Marek Kalinowski
