Pszenica i produkcja nawozu
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis opracowali nową odmianę pszenicy, która produkuje własny nawóz. Jest to krok do mniejszego zanieczyszczenia środowiska, ale i obniżenie kosztów ponoszonych przez rolników.
Technologia została opracowana przez zespół naukowców kierowany przez Eduardo Blomwalda, profesora na Wydziale Nauk o Roślinach.
Do stworzenia tej odmiany wykorzystano narzędzie do edycji genów CRIPSR. Roślina dzięki temu zaczęła wytwarzać większe ilości jednej ze swoich naturalnych substancji, a co za tym idzie, jej nadmiar był uwalniany do gleby, co pomagało znajdującym się w podłożu bakteriom przekształcać azot z powietrza w formę dostępną dla roślin.
Zobacz także: Głębokość siewu zbóż jesienią. Ile powinna wynosić?
Przełom dla bezpieczeństwa żywnościowego
Jest to szczególnie ważny krok, w krajach rozwijających się dla bezpieczeństwa żywnościowego. Kolejne prace skupione będą na uprawie ryżu oraz na innych gatunkach zbóż.
Uniwersytet Kalifornijski złożył wniosek patentowy, który jest w toku. Badanie było wspierane przez Bayer Crop Science i Fundację Willa Lestera z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis.
Patrycja Bernat na podst. Plant Biotechnology Journal.
Fot: Katarzyna Sierszeńska
