Weź udział w konkursie
i wygraj ursusa

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Oszlifowane kiełki

26.02.2019

Drukuj

Oszlifowane kiełki

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Skrócenie kiełków musi być wykonane nie później niż do siódmego dnia życia prosiąt. Najczęściej odbywa się zaraz po zakończeniu porodu w pierwszej dobie życia osesków, ponieważ wtedy mamy gwarancję szybkiego gojenia się ewentualnych ran u prosiąt i niedopuszczenie do powstawania ran wymienia u maciory. Zabieg ten może być wykonany za pomocą przystosowanych do tego celu kleszczy, które powinny być regularnie dezynfekowane. Kleszczyki powinny być również odpowiednio ostre, aby obcinać, a nie miażdżyć zęby. Technika przycinania kiełków kleszczykami może, przy braku wprawy, powodować łamanie lub wykręcanie kiełków, dlatego należy zwracać uwagę, aby do tego nie dochodziło.
Bezpieczne szlifowanie
Lepszym sposobem jest spiłowanie kłów specjalnymi szlifierkami, dzięki którym zabieg trwa krócej i eliminujemy w ten sposób ryzyko złamania tkanki zębowej oraz odsłonięcia jej ukrwionej warstwy, co może prowadzić do powstawania stanów zapalnych i osłabienia kondycji prosiąt. Elementem ścierającym jest diamentowa głowica, osłonięta metalową osłoną. 


Więcej o tym jak bezpiecznie skracać kiełki prosiąt znajdziecie w najnowszym, marcowym wydaniu "top świnie". Zapraszamy do lektury.  aku



Polecane dla Ciebie:

article icon

Majowe opryski w zbożach

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody