KRIR apeluje: pozwólmy rolnikom sprzedawać jaja bez zakładów pakowania
Krajowa Rada Izb Rolniczych (KRIR) zaapelowała do ministra rolnictwa o zmianę przepisów dotyczących znakowania jaj. W piśmie z 30 czerwca 2025 r. samorząd rolniczy wskazał, że wielu rolników posiadających powyżej 350 kur niosek nie może sobie pozwolić na założenie lub współpracę z zatwierdzonym zakładem pakowania jaj.
Zobacz też: Wyższy limit zużycia paliwa. Obecne przepisy są oderwane od rzeczywistości
KRIR argumentowała, że:
- prowadzenie takiego zakładu wymaga kosztów, na które indywidualnych rolników nie stać,
- konieczne jest wdrożenie systemów jakości (np. HACCP, Dobra Praktyka Produkcyjna),
- wielu producentów sprzedaje jaja wyłącznie lokalnie i nie potrzebuje dodatkowej biurokracji.
Ministerstwo odpowiada: znakowanie obowiązkowe powyżej 350 kur
W odpowiedzi z 28 lipca 2025 r. MRiRW zaznaczyło, że nie może spełnić prośby KRIR. Zgodnie z przepisami unijnymi i krajowymi, producent posiadający ponad 350 kur niosek musi znakować jaja – nawet jeśli sprzedaje je lokalnie i bezpośrednio, np. w ramach RHD (rolniczy handel detaliczny) lub SB (sprzedaż bezpośrednia).
Jednocześnie resort rolnictwa przyznał, że nie ma obowiązku pakowania jaj w zatwierdzonym zakładzie, jeśli sprzedaż odbywa się w miejscu produkcji, czyli w gospodarstwie. W takiej sytuacji znakowanie powinno odbywać się na miejscu.
Kiedy nie trzeba znakować jaj?
Obowiązek znakowania jaj nie dotyczy tylko jednej grupy producentów – tych, którzy mają nie więcej niż 50 kur niosek i sprzedają jaja bezpośrednio konsumentowi. To zwolnienie obowiązuje w Polsce od 2014 r.
Wszyscy inni producenci – w tym ci z ponad 350 kurami – muszą znakować jaja, ale mogą to robić w swoim gospodarstwie, bez konieczności tworzenia zakładu pakowania.
Czy znakowanie jaj to jest to samo co pakowanie?
Nie. W odpowiedzi MRiRW podkreślono różnicę:
- Znakowanie – to oznaczenie każdego jaja kodem producenta, odbywa się w miejscu produkcji.
- Pakowanie – to umieszczanie jaj w opakowaniach, etykietowanie i klasyfikacja (np. klasa A), które mogą być realizowane tylko w zatwierdzonym zakładzie.
Jeśli producent sprzedaje jaja w swoim gospodarstwie – pakowanie nie jest wymagane, ale znakowanie już tak (chyba że ma do 50 kur).
Na ten moment ministerstwo nie przewiduje zmian przepisów. W piśmie podpisanym przez sekretarza stanu Jacka Czerniaka wskazano, że obowiązujące przepisy wynikają z prawa unijnego i Polska nie może ich samodzielnie zmienić. To oznacza, że rolnicy z ponad 350 kurami muszą nadal oznaczać swoje jaja – nawet jeśli nie korzystają z zakładów pakowania.
Na podst. KRIR
