Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Od 2015 r. nowe wymagania bioasekuracji chlewni

27.10.2014

Drukuj

Od 2015 r. nowe wymagania bioasekuracji chlewni

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Jednym z narzędzi, które ma zapobiec rozprzestrzenieniu się wirusa są nowe, powszechne zasady bioasekuracji.

Dziewiętnaście przypadków i 2 ogniska ASF w naszym kraju. To aktualne żniwo, które pomór zebrał w naszym kraju. Wirus po wolnej przestrzeni jest roznoszony głównie przez dziki – nosiciele przekazują go na kolejne osobniki, ale również pozostawiają np. w odchodach w lasach czy na polach. Realne jest więc przeniesienie choroby do chlewni przez człowieka, zwierzęta towarzyszące, ptactwo czy gryzonie. Z tego względu bardzo ważne jest przestrzeganie zasad bioasekuracji w chlewniach, o czym mówił profesor Zygmunt Pejsak na seminarium zorganizowanym przez redakcję „top agrar Polska” podczas targów Agro-Park w Lublinie.

– Maty dezynfekcyjne na wjeździe do gospodarstwa i wejściu do chlewni to absolutne minimum – podkreślał. – Najlepiej jest ograniczyć wjazd aut i wejścia osób trzecich do budynku. Ogrodzenie budynku pomaga w zachowaniu zasad bioasekuracji.

Profesor zaznaczał, że wprowadzenie zasad biobezpieczeństwa chroni nie tylko przed zawleczeniem ASF do chlewni, ale też innymi chorobami, które ograniczają efektywność produkcji świń, jak PRRS, grypa, czy App. Jednak to właśnie afrykański pomór zmusił Polskę i kraje nadbałtyckie do opracowania planu bioasekuracji dla krajów, w których wystąpił ASF. MRiRW ma w tym roku przygotować rozporządzenie, które wskaże, jakie środki ostrożności będą zobligowani przedsięwziąć producenci świń w Polsce.

r e k l a m a

– Gospodarstwa mają być podzielone na dwie kategorie: komercyjne, czyli takie, które wprowadzają na rynek prosięta lub tuczniki oraz niekomercyjne, które produkują świnie na własny użytek – wyjaśniał Pejsak. W chlewniach niekomercyjnych obowiązywać mają następujące zasady:

  • zakaz skarmania zlewek,
  • zakaz kontaktowania świń ze zwierzętami przenoszącymi ASF,
  • zakaz wprowadzania do gospodarstwa tusz i mięsa upolowanych dzików,
  • konieczność zmiany odzieży przed wejściem do chlewni,
  • zakaz wstępu do chlewni osobom postronnym,
  • ubój świń pod nadzorem lekarza weterynarii,
  • zakaz utrzymywania loch/knurów,
  • konieczność wyposażenia gospodarstwa w maty dezynfekcyjne.

Z kolei gospodarstwa komercyjne będą musiały przestrzegać tych samych zasad co niekomercyjne (poza zakazem utrzymywania loch/knurów), a dodatkowo będą musiały przestrzegać opracowanego przez właściciela planu bioasekuracji zatwierdzonego lub rekomendowanego przez inspekcję weterynaryjną.

Polecany artykuł

Seminarium Bydło Mleczne: przesuwamy termin!

Przepisy te mają wejść w życie w 2015 roku. Inspekcja będzie przeprowadzać kontrole pod kątem dostosowania gospodarstw 2 razy w roku w strefach z ograniczeniami. W pozostałej części kraju ograniczy się do kontroli biernych. Jeżeli jednak wykryje nieprawidłowości, właściciel będzie miał 30 dni na poprawę sytuacji. Jeśli po tym czasie gospodarstwo będzie nadal niedostosowane, to IW zleci ubój prewencyjny świń, zakaże produkcji na 3 lata, a w przypadku większych gospodarstw będzie miała możliwość nałożenia kary.

– Te wszystkie zakazy i nakazy mają na celu ochronę profesjonalnych gospodarstw, których właściciele utrzymują się z produkcji świń – zapewniał prof. Pejsak.

Agrarsklep

Tabliczka ostrzegawcza – Nie wchodź! Program Ochrony Zdrowia (świnie)

Tabliczka ostrzegawcza – Nie wchodź! Program Ochrony Zdrowia (świnie)

Płacisz tylko

5,00 zł SPRAWDŹ

Twórcy programu zakładają, że do przepisów nie dostosują się najmniejsze gospodarstwa, w których znajduje się po kilka świń i że zrezygnują one z chowu. Większe natomiast w dużej mierze już spełniają wymogi, więc ich właściciele będą musieli wprowadzić tylko niewielkie poprawki.
pj


Widziałeś już nasze video "Mnóstwo ciekawych tematów w sierpniowym numerze top agrar Polska – sprawdź!"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Groch: trudne żniwa ze względu na zachwaszczenie plantacji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody