StoryEditor

Dobrostan i żywienie to podstawa

– Największym wyzwaniem dla hodowców i lekarzy weterynarii są aktualnie wysokie potrzeby pokarmowe krów – mówił prof. Jan Twardoń z UP we Wrocławiu w rozmowie z „top bydło”, przy okazji konferencji w Polanicy Zdroju.
04.07.2016., 12:07h

Według eksperta z Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, pomimo dość wysokich temperatur powietrza w Polsce, hodowcy bydła póki co nie powinni się obawiać zagrożenia ze strony egzotycznych jednostek chorobowych – rodem z tropikalnych regionów świata.

– Cały czas jest za to jeszcze wiele do zrobienia w zakresie metabolizmu krów, tak by sprostać ich wysokiemu zapotrzebowaniu na składniki pokarmowe. To największe wyzwanie nie tylko dla hodowców, ale również lekarzy weterynarii – podkreślał Prof. Twardoń.

Według niego, przy niedoborach żywieniowych – oprócz wspomnianych problemów metabolicznych – obserwujemy bowiem także poważne komplikacje z rozrodem i chorobami gruczołu mlekowego. Ogromne znaczenie ma również dobrostan zwierząt, który nadal w wielu oborach pozostawia wiele do życzenia. – Niestety, poza chorobami zakaźnymi, póki co nie dysponujemy kompleksowymi danymi o skali problemów zdrowotnych bydła w kraju – zaznaczył prof. Twardoń.

Czy to zmieni się w przyszłości? Dokąd zmierzają badania w zakresie profilaktyki chorób, w tym metabolicznych? Czy już niedługo wysokowydajna krowa będzie „naszpikowana” czujnikami? – na te i wiele innych pytań zapewne poznamy odpowiedź podczas kolejnego spotkania w Polanicy Zdroju, które odbędzie się za niespełna rok. Tym razem pod hasłem: „Bujatryka XXI wieku”.

mj
Fot. Jajor

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. kwiecień 2024 06:23