StoryEditor

Drób utrzyma pozycję lidera wśród mięs

– To, że jesteśmy w produkcji drobiu na pierwszym miejscu w Europie nie oznacza, że możemy spocząć na laurach – uważa prezes Związku Polskie Mięso, Witold Choiński.
14.12.2017., 12:12h
Witold Choiński widzi nadal możliwości rozwoju dla mięsa drobiowego w Polsce, jednak zauważa już pewne symptomy korekty. Należy się jego zdaniem spodziewać pewnego spadku cen, choć drób nadal będzie liderem wśród mięs z uwagi na to, że jest bardziej konkurencyjny cenowo w stosunku do wieprzowiny i wołowiny. 

– To że nasz kraj jest obecnie liderem w Europie w zakresie produkcji drobiu z produkcją 3,2 mln ton w 2016 r. nie oznacza, że można spocząć na laurach. Klienci zarówno w Polsce ale też w całej Europie są coraz bardziej wymagający i poszukują ciekawych ofert – twierdzi Choiński.

Jego zdaniem przed zakładami mięsnymi stoi obecnie wyzwanie. Muszą one przygotować własną ofertę produktów przetworzonych z drobiu, bo i Polacy jak i reszta Europejczyków ma coraz mniej czasu i coraz częściej sięgają po mięso typu convenience. Według prezesa rok 2018 zdefiniuje trendy w tym segmencie.    aku
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 02:48