StoryEditor

Przepisy na potrawy świąteczne po wielkopolsku: Zupa grzybowa na koniaku

Nie od dziś wiadomo, że najlepszą skarbnicą wiedzy o tradycjach i zwyczajach regionu, a także o starych przepisach kulinarnych są koła gospodyń wiejskich. Dzisiaj prezentujemy wielkopolski przepis na zupę grzybową na koniaku.
11.12.2023., 12:56h

W myśl polskiej tradycji do wieczerzy wigilijnej zasiadamy, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda, pod obrus wkładamy sianko, zostawiamy też puste miejsce dla zbłąkanego wędrowca. W tym dniu jemy postne potrawy. To jeden z nielicznych momentów w roku, kiedy tak głęboko sięgamy do tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie, również do tradycji kulinarnej.

O przygotowanie naszego świątecznego menu do niniejszego numeru poprosiliśmy Koło Gospodyń Wiejskich ze wsi Giecz w woj. wielkopolskim (pow. średzki). Gospodynie, bazując na sprawdzonych, otrzymanych od swoich mam i babć recepturach, jednak z pewnymi współczesnymi modyfikacjami, przyrządziły prawdziwe rarytasy. Sami mieliśmy okazję się przekonać, że smakowały wprost obłędnie.

image

Gospodynie z KGW Giecz

FOTO: Katarzyna Sierszeńska

Koło Gospodyń Wiejskich Giecz jest kołem młodym, powstało w 2019 roku, a z powodu pandemii zaczęło działać dopiero dwa lata temu. Członkowie koła, liczącego 38 osób, chętnie biorą udział w festynach i piknikach charytatywnych. Włączają się w obchody cyklicznych imprez gminnych „Dni Kasztelanii Gieckiej” i dożynki, wspierając lokalną społeczność. Ich stoiska są zawsze starannie przygotowane, a gospodynie oferują pyszne wypieki, chleb na zakwasie, zupy i inne specjały. Koło dwukrotnie brało udział w programie „Danie wspólnych chwil”, zapraszając seniorów na wspólny posiłek. Startuje też w różnych konkursach kulinarnych, na swoim koncie ma już liczne nagrody i wyróżnienia. W ubiegłym roku z rąk wójta koło odebrało podziękowania za całokształt inicjatyw podejmowanych na rzecz gminy Dominowo.

Jak zgodnie podają panie, ich planem na przyszłość jest integracja i zachęcanie do aktywności wszystkich mieszkańców wsi.

Zupa grzybowa na koniaku

Składniki:

  • 800 g prawdziwków,
  • 2 łyżki masła,
  • 3/4 szklanki koniaku,
  • 2 cebule,
  • 1,5 szklanki wywaru warzywnego,
  • sól, pieprz, maggi,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • natka pietruszki,
  • grzanki z chleba pszennego usmażone
  • na masełku lub groszek ptysiowy.

Przygotowanie:

Grzyby obgotować i odcedzić. Pokroić je i podsmażyć na maśle z drobno pokrojoną cebulką. Podlać koniakiem, odparować. Zalać ciepłym wywarem warzywnym. Przykryć i zagotować. Połowę zupy z grzybami zblendować i dodać śmietankę. Całość wymieszać z resztą zupy. Doprawić do smaku. Udekorować natką pietruszki. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 23:59