StoryEditor

Przepis na lasagne z dyni

Dynia doskonale komponuje się ze smakiem cytrusów – cytryn i pomarańczy, a także korzennymi i pikantnymi przyprawami, jak chilli, cynamon, pieprz, kardamon, goździki i imbir. Z powodzeniem nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Można z niej stworzyć różnorodne, nie zawsze oczywiste wariacje smakowe. Gospodynie z KGW w Błażejewie w woj. wielkopolskim zgodziły się zdradzić nam swoje ulubione przepisy na dyniowe specjały.
Katarzyna Sierszeńska
10.11.2023., 10:00h

Lasagne z dyni

Składniki:

  • dynia hokkaido,
  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • łyżeczka czerwonej papryki,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • 400 g tartego sera mozzarella albo goudy,
  • tarty parmezan i siekana natka pietruszki do dekoracji.

Zobacz także: Jesienne przepisy - tarta dyniowa z orzechami

image

Przepis na lasagne z dyni

FOTO: Katarzyna Sierszenska
image

Przepis na lasagne z dyni

FOTO: Katarzyna Sierszenska

Przygotowanie:

Dynię pokroić na plastry o grubości około 1/2 cm, posolić, doprawić pieprzem i zostawić na kilka minut.

Mięso mielone przesmażyć z posiekaną cebulą, czosnkiem i przyprawami. Dodać sos pomidorowy, doprawić do smaku.

Wysmarować żaroodporne naczynie tłuszczem, a następnie układać warstwy: plastry dyni, sos, plastry dyni, sos itd. Całość posypać serem i zapiekać w piekarniku ok. 45 min w 180°C (do miękkości dyni). Wyjąć z piekarnika i posypać tartym parmezanem i posiekaną pietruszką.

image

Przepis na lasagne z dyni

FOTO: Katarzyna Sierszenska
Katarzyna SierszeńskaKatarzyna Sierszeńska
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. maj 2024 07:48