Jesteś w strefie Premium
Rosja i Chiny wspólnie promują przemysł mleczarski

Rozmowy prowadzone w czasie spotkania rosyjsko-chińskiego w Moskwie przyniosły zamierzony skutek: oba kraje połączą siły w promocji zdrowej diety mlecznej, a co za tym idzie, ułatwią dwustronny handel i rozwój technologiczny. Jak to wpłynie na światowy rynek mleczarski?
Chińsko-rosyjskie forum poświęcone żywieniu i dietetyce, prowadzone w ramach "Światowego dnia zdrowia przewodu pokarmowego" odbyło się niedawno w Moskwie. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Chińskie Stowarzyszenie Żywieniowe (CNS) oraz rosyjskie Federalne Centrum Badawcze zajmujące się żywieniem, biotechnologią i bezpieczeństwem żywności (FIC) we współpracy z Danone.
Forum stanowiło pierwszą okazję dla rosyjskich i chińskich ekspertów do oficjalnej wymiany poglądów na temat żywienia. Naukowcy zgodzili się co do znaczenia świadomości rosnącej wśród konsumentów na temat korzyści płynących z probiotycznych produktów mlecznych. W czasie spotkania CNS i FIC podpisały Protokół o współpracy strategicznej. Organizacje partnerskie zacieśnią współpracę w zakresie zdrowej żywności, a także będą stymulować rozwój specjalistów w zakresie technologii produkcji mleka. W tym celu przyczynią się do intensyfikacji handlu dwustronnego i rozwoju przemysłu mleczarskiego, zapewniając ramy i wsparcie prawne dla handlu produktami mleczarskimi w obu krajach.
Wraz ze wzrostem całkowitej ilości konsumpcji produktów mleczarskich, rozwój świadomości konsumentów na temat zdrowia i edukacji sanitarnej staje się ważniejszy niż materialny zysk.
– Chińczycy codziennie spożywają coraz mniej produktów mlecznych niż potrzebują, szczególnie w przypadku napojów zawierających żywe kultury bakterii, dlatego bardzo ważne jest, aby informować ludzi o korzyściach płynących z takiej diety dla ich zdrowia – mówił dyrektor CNS, Yang Yuexin.
Podobna sytuacja dotycząca spożycia napojów probiotycznych ma miejsce w Rosji.
– Mięso, jaja i produkty mleczne przeważają w diecie Europejczyków. Spożycie przetworów mlecznych przez Rosjan osiąga zalecane normy, ale wciąż musimy podnosić świadomość ludzi na temat korzyści zdrowotnych, które niosą te produkty – mówiła w czasie forum Svetlana Sheveleva, szef laboratorium Bezpieczeństwa Biologicznego i Analizy Nutrimikrobiomu w FIC.
Forum stanowiło pierwszą okazję dla rosyjskich i chińskich ekspertów do oficjalnej wymiany poglądów na temat żywienia. Naukowcy zgodzili się co do znaczenia świadomości rosnącej wśród konsumentów na temat korzyści płynących z probiotycznych produktów mlecznych. W czasie spotkania CNS i FIC podpisały Protokół o współpracy strategicznej. Organizacje partnerskie zacieśnią współpracę w zakresie zdrowej żywności, a także będą stymulować rozwój specjalistów w zakresie technologii produkcji mleka. W tym celu przyczynią się do intensyfikacji handlu dwustronnego i rozwoju przemysłu mleczarskiego, zapewniając ramy i wsparcie prawne dla handlu produktami mleczarskimi w obu krajach.
Wraz ze wzrostem całkowitej ilości konsumpcji produktów mleczarskich, rozwój świadomości konsumentów na temat zdrowia i edukacji sanitarnej staje się ważniejszy niż materialny zysk.
– Chińczycy codziennie spożywają coraz mniej produktów mlecznych niż potrzebują, szczególnie w przypadku napojów zawierających żywe kultury bakterii, dlatego bardzo ważne jest, aby informować ludzi o korzyściach płynących z takiej diety dla ich zdrowia – mówił dyrektor CNS, Yang Yuexin.
Podobna sytuacja dotycząca spożycia napojów probiotycznych ma miejsce w Rosji.
– Mięso, jaja i produkty mleczne przeważają w diecie Europejczyków. Spożycie przetworów mlecznych przez Rosjan osiąga zalecane normy, ale wciąż musimy podnosić świadomość ludzi na temat korzyści zdrowotnych, które niosą te produkty – mówiła w czasie forum Svetlana Sheveleva, szef laboratorium Bezpieczeństwa Biologicznego i Analizy Nutrimikrobiomu w FIC.
Połączone potężne siły
Biorąc pod uwagę obecną sytuację, jedna z wiodących chińskich marek mleczarskich – Mengniu, robi wszystko, aby promować międzynarodową wymianę i edukację konsumencką. Mengniu i Danone połączyły siły w produkcji świeżych produktów zawierających wysokiej jakości kultury bakterii, przy pełnym wykorzystaniu jednostek badawczych, technologii produkcji i ścisłego systemu kontroli jakości światowego giganta w przemyśle mleczarskim, jakim jest Danone.
Firmy partnerskie współpracują ze sobą, aby chińscy konsumenci mieli dostęp do żywności produkowanej zgodnie z tymi samymi standardami jakości i przy użyciu tych samych technologii produkcji, co w Europie i innych regionach świata.
Jak może rozwinąć się ta sytuacja? Możliwe, że podwójna współpraca takich gigantów – Rosji i Chin oraz Mengniu i Danone – wpłynie na światowe ceny w przemyśle mleczarskim. Na efekty porozumienia przyjdzie nam jeszcze poczekać.
al na podst. Dairynews.ru
Przeczytaj również
chinyDanonehandeljogurty: koncerny mleczarskiemengniumleczarstwomlekoporozumienia dwustronneporozumienie handloweprobiotykirosjaświatowy rynek mlekawspółpraca