Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Cholina i metionina w profilaktyce ketozy

30.01.2019

Drukuj

Cholina i metionina w profilaktyce ketozy

Artykuł dostępny

Jak zaznacza prof. Zygmunt M. Kowalski, wysokie koszty ketozy, a także jej popularność w stadach krów mlecznych zmuszają do podejmowania skutecznych działań prewencyjnych. Znacząca część z nich powinna dotyczyć poprawy dobrostanu krów, nie tylko w pierwszych 2 miesiącach laktacji, ale także w okresie zasuszenia. Ważne są m.in. dostęp do stołu paszowego i wody, a także do właściwego legowiska.

r e k l a m a

Bardzo dużo zależy również od żywienia, a zwłaszcza od takiego przygotowania krowy oraz dawek pokarmowych, które zapewnią bezproblemowe pobieranie paszy, bo brak apetytu w okresie okołoporodowym to najważniejsza przyczyna żywieniowa ketozy.

Jak wymienia ekspert, spośród listy przyczyn braku apetytu na jej czele znajduje się nadmierna kondycja krów (BCS powyżej 3,5 pkt) oraz za niska strawność masy organicznej i włókna pasz objętościowych, które prowadzą do niedoborowego pokrywania zapotrzebowania krów na energię. Nie sposób pominąć błędów w bilansowaniu dawek pokarmowych, których częstym skutkiem jest niedobór energii.

Polecany artykuł

Mercosur: „To czarny dzień dla europejskiego rolnictwa“

Na rynku istnieje szereg dodatków paszowych stosowanych w prewencji ketozy i stłuszczenia wątroby. Należą do nich chroniona cholina i metionina, które znajdują się w wielu mieszankach uzupełniających dla krów.

Czy warto je stosować tego rodzaju dodatki paszowe? Jaka dawka jest właściwa? – na te i wiele innych pytań odpowiada prof. Zygmunt M. Kowalski w artykule: „Cholina i metionina w profilaktyce ketozy” na łamach 2/2019 „top agrar Polska”. Chcesz wiedzieć więcej – zamów prenumeratę.

opr. mj
Fot. Sierszeńska

Polecane dla Ciebie:

article icon

Żniwa 2019: Ceny rzepaku się stabilizują – jest lepsze zaolejenie

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii