Korzystaj bezpłatnie przez 30 dni
z treści top agrar Plus  

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ferma 2020: złoty medal dla Agrifirm

15.02.2020

Drukuj

Ferma 2020: złoty medal dla Agrifirm

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Biegunka okołoodsadzeniowa u prosiąt to jeden z najtrudniejszych problemów, z którym spotykają się producenci świń. Najprostszą i najbardziej rozpowszechnioną metodą walki z biegunkami u prosiąt jest stosowanie wysokich dawek ZnO w paszy oraz antybiotykoterapia. Już wkrótce Unia Europejska zakaże stosowania ZnO.

Ważne jest więc poszukiwanie alternatyw. Należy skupić się na wspieraniu obciążonego czynnikami stresogennymi przewodu pokarmowego prosiąt, stymulować jego rozwój i wspierać funkcjonowanie w newralgicznym momencie. Można to robić zarówno poprzez paszę i dodatki, ale przede wszystkim poprzez prawidłowe zarządzanie i postępowanie ze zwierzętami.

Opracowana przez Agrifirm koncepcja Aim For Zero obejmuje żywienie prosiąt optymalnie zbilansowaną dawką (w tym przede wszystkim białka i wapnia) oraz prawidłowe zarządzaniem na fermie. Składniki mieszanki pełnoporcjowej dla prosiąt aktywnie wspierają rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej, działają zabójczo na bakterie chorobotwórcze, ograniczając ich namnażanie. Ponad to zawierają związki, których zadaniem jest wychwytywanie bakterii chorobotwórczych, blokowanie toksyn i wydalanie ich na zewnątrz organizmu.

Koncepcja Aim For Zero wspomaga powstawanie fizjologicznego pH w żołądku i dalszych odcinkach przewodu pokarmowego oraz zapobiega stanom zapalnym. W rezultacie zwierzęta są zdrowsze, a energia dostarczona wraz z paszą zostaje spożytkowana na rozwój i wzrost, a nie na walkę z atakującymi organizm patogenami. Pierwsza pasza dla prosiąt powinna składać się z najlepszych surowców, o najwyższych współczynnikach strawności, białka o wysokiej wartości biologicznej i niskim poziomie związków antyżywieniowych. Zaleca się by pasza ta miała jak najniższą pojemność buforową co oznacza, że poziomy białka ogólnego oraz wapnia muszą ulec redukcji. Nie istnieje bowiem złoty środek zapobiegający problemom. 

Ferma Świń i Drobiu
co roku ściąga do Łodzi blisko 30 tysięcy zwiedzających. W tegorocznej, już 22. edycji Fermy na ponad 15 tysiącach metrów kwadratowych swoją ofertę prezentuje ponad 250 wystawców z kraju oraz z zagranicy.
Impreza odbędbywa się wzorem lat poprzednich w Hali EXPO, MOSiR w Łodzi.
pjt

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rzepak znów drożeje, firmy handlowe wracają do gry

Czytaj

Zobacz wideo

Targi Ferma: wywiad z dr Katarzyną Chilomer z Agrifirm

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Pokaż więcej zdjęć z tej galerii

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody