Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

W moczu rolnika wykryto wysoką zawartość glifosatu. Jak to możliwe?

19.02.2020

Drukuj

W moczu rolnika wykryto wysoką zawartość glifosatu. Jak to możliwe?

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Jak informuje Wirtualna Polska, Bogusław Leszczyński, 51-letni rolnik z woj. dolnośląskiego postanowił zbadać mocz w kierunku zawartości glifosatu. Nie do końca sprecyzowany jest toksyczny, a więc szkodliwy poziom substancji w moczu.

Niemcy twierdzą, że poziom ten wynosi 0,5 ng/ml, a z kolei Brytyjczycy, że 0,15 ng/ml. Rolnik z woj. dolnośląskiego w moczu miał stężenie 7,76 ng/ml, a więc poziom przekroczył te wartości 70-krotnie. Autorzy badania twierdzą, że to trochę tak, jakby miał 10 promili alkoholu we krwi… Zarówno rolnik i pracownicy laboratorium byli zszokowani.
 

r e k l a m a

W akcji społecznej chodzi o to, aby uzmysłowić konsumentom jaką żywność w sklepach kupują. Kilka lat temu europarlamentarzyści w związku z podobną akcją zbadali swój mocz. Wyniki również nie były korzystne, gdyż poziom stężenia wyniósł 1,73 ng/ml. Wówczas rozpoczęła się walka z glifosatem (a konkretniej Roundapem) stosowanym w UE. 

– Wynik mnie przestraszył. Czuję się normalnie, jem zwykłe produkty, prowadzę przeciętny tryb życia. Z chemią miałem jednak styczność podczas prac polowych. Jak na polu miałem piękną pszenicę, taką z dużymi kłosami i ziarnem to zaraz doradca nawozowy mówił mi, że mam opryskać to Roundupem, żeby ziarno było bardziej suche – mówił Bogusław Leszczyński w rozmowie z WP.pl. Rolnik dodał, że wiele lat stosował glifosat w uprawach zbóż, rzepaku czy gryki. Wiadomo, że od poziomu wilgotności ziarna, zależy cena w skupie, a więc metoda jest dość popularna… 

– Całe zło to przemysłowa produkcja żywności i poganianie natury środkami chemicznymi – komentuje Leszczyński. Glifosat został wykryty w ubiegłym roku w kaszy gryczanej, niemieckiej mące, płatkach owsianych i pieczywie. Prawdopodobnie również zawarty jest w mięsie, a droga do organizmu jest prosta – wystarczy jeść… 

IARC ogłosiła, że prawdopodobnie substancja jest rakotwórcza, powoduje u ciężarnych kobiet wady rozwojowe płodu, niszczy florę bakteryjną przewodu pokarmowego. W mediach społecznościowych akcję rozkręcił Marcin Bustowski, który twierdzi, że konsumenci są truci chemią zawartą w żywności. Wyniki badań mają skłonić Inspektorat Weterynarii i Inspekcję Sanitarną do podjęcia działań. Jutro ma się odbyć na ten temat konferencja w Sejmie. 

oprac. dkol na podst. wp.pl
Fot. poglądowe

Polecane dla Ciebie:

article icon

Podatek od nieruchomości przy elektrowni fotowoltaicznej

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody