StoryEditor

W moczu rolnika wykryto wysoką zawartość glifosatu. Jak to możliwe?

Trwa akcja społeczna, która ma uświadomić społeczeństwo jaki wpływ ma stosowanie środków ochrony roślin w zbyt dużych dawkach i tych, które w większości państw UE są zabronione. Rolnik z woj. dolnośląskiego oddał do badania mocz, poziom środków ochrony roślin 70-krotnie przekraczał normę. 
19.02.2020., 09:02h

Jak informuje Wirtualna Polska, Bogusław Leszczyński, 51-letni rolnik z woj. dolnośląskiego postanowił zbadać mocz w kierunku zawartości glifosatu. Nie do końca sprecyzowany jest toksyczny, a więc szkodliwy poziom substancji w moczu.

Niemcy twierdzą, że poziom ten wynosi 0,5 ng/ml, a z kolei Brytyjczycy, że 0,15 ng/ml. Rolnik z woj. dolnośląskiego w moczu miał stężenie 7,76 ng/ml, a więc poziom przekroczył te wartości 70-krotnie. Autorzy badania twierdzą, że to trochę tak, jakby miał 10 promili alkoholu we krwi… Zarówno rolnik i pracownicy laboratorium byli zszokowani.
 

W akcji społecznej chodzi o to, aby uzmysłowić konsumentom jaką żywność w sklepach kupują. Kilka lat temu europarlamentarzyści w związku z podobną akcją zbadali swój mocz. Wyniki również nie były korzystne, gdyż poziom stężenia wyniósł 1,73 ng/ml. Wówczas rozpoczęła się walka z glifosatem (a konkretniej Roundapem) stosowanym w UE. 

– Wynik mnie przestraszył. Czuję się normalnie, jem zwykłe produkty, prowadzę przeciętny tryb życia. Z chemią miałem jednak styczność podczas prac polowych. Jak na polu miałem piękną pszenicę, taką z dużymi kłosami i ziarnem to zaraz doradca nawozowy mówił mi, że mam opryskać to Roundupem, żeby ziarno było bardziej suche – mówił Bogusław Leszczyński w rozmowie z WP.pl. Rolnik dodał, że wiele lat stosował glifosat w uprawach zbóż, rzepaku czy gryki. Wiadomo, że od poziomu wilgotności ziarna, zależy cena w skupie, a więc metoda jest dość popularna… 

– Całe zło to przemysłowa produkcja żywności i poganianie natury środkami chemicznymi – komentuje Leszczyński. Glifosat został wykryty w ubiegłym roku w kaszy gryczanej, niemieckiej mące, płatkach owsianych i pieczywie. Prawdopodobnie również zawarty jest w mięsie, a droga do organizmu jest prosta – wystarczy jeść… 

IARC ogłosiła, że prawdopodobnie substancja jest rakotwórcza, powoduje u ciężarnych kobiet wady rozwojowe płodu, niszczy florę bakteryjną przewodu pokarmowego. W mediach społecznościowych akcję rozkręcił Marcin Bustowski, który twierdzi, że konsumenci są truci chemią zawartą w żywności. Wyniki badań mają skłonić Inspektorat Weterynarii i Inspekcję Sanitarną do podjęcia działań. Jutro ma się odbyć na ten temat konferencja w Sejmie. 

oprac. dkol na podst. wp.pl
Fot. poglądowe
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 10:17