Przezimowanie roślin
Nie można tego potraktować jednoznacznie. Nie ma jednego składnika, który w najwyższym stopniu odpowiadałby za przezimowanie roślin. W zasadzie chodzi o to, żeby soki roślinne były na tyle zagęszczone przed zimą, by ich przemarzanie było utrudnione. Innymi słowy – im większe stężenie m.in. cukrów w soku, tym jego temperatura zamarzania niższa.
Zobacz także: Siew jęczmienia ozimego jeszcze w październiku?
Wpływają na to nie tylko mikroelementy, ale też makroelementy, jak chociażby potas czy magnez. O tych składnikach jednak trzeba pamiętać już w nawożeniu podstawowym, a najlepiej w całym płodozmianie. Najlepiej, by były na poziomie przynajmniej średnim, jeśli chodzi o zasobność glebową.
Mikroelementy dla zbóż
Mikroelementy natomiast również powinny znajdować się w glebie, bo stamtąd są najlepiej pobierane. Warto stosować w miarę możliwości obornik, który zawiera ich całkiem sporo. Podając mikroelementy nalistnie, warto pamiętać o manganie, molibdenie, miedzi i borze.
Podajmy je w fazie krzewienia, co pozwoli roślinom wyprzeć z komórek wodę. Mikroelementy to także odporność roślin na choroby.
- Miedź wzmacnia rośliny typowo mechanicznie.
- Mangan ogranicza rozwój zgorzeli podstawy źdźbła oraz zwiększa odporność roślin na choroby liści, np. mączniaka.
- Cynk z kolei podnosi odporność na choroby podstawy źdźbła.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 10/2025
czytaj więcej
