Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Uprawa>Zboża>

Jak zwalczyć groźną chorobę, która atakuje zboża – rdzę brunatną na Twoich polach

Obrazek

Znamy dobrze rdzę brunatną, ale coraz większym zagrożeniem staje się także rdza żółta. Do tego duetu dołączyła nowa – coraz bardziej niebezpieczna rdza źdźbłowa. Jak je rozpoznać i zwalczać w tym roku?

dr Maria Walerowska26 kwietnia 2019, 06:00

Ogółem roczne globalne straty w produkcji pszenicy związane z rdzami szacuje się na 4–5 mld dolarów. Rdza żółta doprowadziła w latach 2013–2015 do spadku światowej produkcji pszenicy o szacunkowej wartości rynkowej 979 mln dolarów rocznie. Grzyby rdzy (Pucciniales) stanowią jedno z najbardziej niszczycielskich zagrożeń dla upraw rolnych na całym świecie i są jedną z największych grup patogenów roślinnych. Rząd Pucciniales to ponad 8000 gatunków opisanych do tej pory.

Rdza brunatna atakuje już jesienią

Każda z nich ma swoje specyficzne warunki do rozwoju i infekcji. Rdza brunatna (Puccinia recondita) do infekcji potrzebuje temperatur od 2°C do 30°C oraz ok. trzygodzinnego zwilżenia liści w czasie kiełkowania zarodników i penetracji komórek liścia. Podczas rozwoju grzybni i zarodnikowania obecność wody jest zbędna. Do wytworzenia się zarodników sprawcy rdzy brunatnej wystarczy temperatura od 2°C do 10°C, dlatego coraz częściej jej objawy obserwujemy już jesienią oraz zimą, której w ostatnich latach jest niewiele. Rdza brunatna rozwija się oczywiście mocniej w temperaturach wysokich, zbliżonych do 20°C niż przy temperaturze 15°C, ale do zahamowania jej zarodnikowania dochodzi dopiero w temperaturze powyżej 35°C.

Rdza żółta coraz agresywniejsza

Coraz większym zagrożeniem jest rdza żółta, występowaniu której zazwyczaj przypisywano chłodną od 0°C do 13°C i deszczową pogodę. Niestety, od 2011 r. na terenie Europy w uprawach pszenicy i pszenżyta dominować zaczęły nowe rasy nazwane „Warrior” i „Kranich”, które w odróżnieniu od dotychczas obserwowanych, spowodowały wystąpienie choroby w nienotowanym dotąd nasileniu.

Zwalczanie rdzy nie jest trudne. Ze względu na szybkość infekcji trudniejsza do zwalczenia jest rdza żółta  w stosunku do pozostałych. Skuteczną ochronę przed rdzami zapewniają substancje aktywne z grupy triazoli, strobiluryn czy SDHI. Zawsze lepiej wykorzystać mieszaninę dwóch substancji z różnych grup chemicznych.

Więcej na temat rozpoznawania i zwalczania różnych gatunków rdzy w zbożach przeczytacie w najbliższym numerze top agrar Polska (5/2019) od str. 76.








Picture of the author
Autor Artykułu:dr Maria Walerowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)