StoryEditor

Global Farmer Awards: Jagrol został wyróżniony wśród 60 gospodarstw z 19 krajów

Amerykański koncern PepsiCo jest jednym z ważniejszych graczy na runku napojów i przekąsek. U nas działa oddział PepciCo Poland. Jednak to nie tylko napój Pepsi i pokrewne mu Mirinda i 7Up należą do koncernu. Są to także herbata Lipton, napój Montain Dew, sosy Toma oraz marki przekąsek np. Chertos, Doritos. To także jeden z ważniejszych producentów chipsów marki Lay‘s. Żaden z tych produktów nie powstanie bez udziału rolników.

30.10.2025., 15:30h

Dostawy produktów rolnych, np. cukru do produkcji napojów czy ziemniaków na chipsy oraz kukurydzy na snacki zapewniają farmerzy z ponad 60 krajów świata, w tym z Polski. To nie tylko burak cukrowy, ziemniak i kukurydza, ale łącznie aż ponad 50 rodzajów upraw i składników wchodzi w produkty PepsiCo. Chyba najbardziej u nas znane spośród produktów firmy, poza napojem Pepsi, są chipsy Lay‘s.

Czym jest zrównoważony rozwój dla Jagrolu? 

T.Cz.: Kategoria, w której zdobyliście nagrodę została określona jako „zrównoważony rozwój”. Czym przejawia się on w Waszych gospodarstwach?

M.B: Zrównoważony rozwój w naszych gospodarstwach to nie tylko idea, ale codzienna praktyka. Od lat konsekwentnie wdrażamy rozwiązania, które pozwalają nam łączyć efektywność produkcji z troską o środowisko i ludzi. Ta idea przyświeca nam od początku naszego gospodarowania w Wielkopolsce, gdzie staramy się ciągle kontynuować zaszczepione tu w wielu kwestiach, wciąż aktualne podejście do ziemi generała Dezyderego Chłapowskiego. Agrotechnika się zmieniła i dziś, po latach doświadczeń,

stosujemy precyzyjne nawożenie, inteligentne systemy nawadniania oraz regeneratywne metody uprawy, dzięki którym dbamy o żyzność gleby, bioróżnorodność i ograniczenie emisji CO₂. Równocześnie inwestujemy w rozwój pracowników i inicjatywy wspierające lokalną społeczność, bo wierzymy, że prawdziwie zrównoważone rolnictwo to takie, które daje korzyści nie tylko dziś, ale także kolejnym pokoleniom.

T.Cz.: Zrównoważony rozwój obejmuje tylko produkcję ziemniaka, czy także inne gatunki roślin?

M.B: Zrównoważone podejście jest fundamentem całej naszej działalności. Naturalnie dotyczy zatem wszystkich upraw w naszym gospodarstwie.

Te same zasady stosujemy m.in. w uprawach zbóż, rzepaku, grochu czy kukurydzy, dostosowując technologie do potrzeb każdej rośliny i lokalnych warunków środowiskowych. Kluczem jest efektywne gospodarowanie zasobami naturalnymi oraz ciągłe doskonalenie procesów, tak aby produkować w sposób odpowiedzialny, stabilny i przyjazny dla całego ekosystemu.

T.Cz.: Czy tego typu wyróżnienia są dla Jagrolu zwieńczeniem prac, czy oprócz tego motywują do dalszego rozwoju? Jeśli również to drugie, to jakie macie plany?

M.B: To wyróżnienie jest dla nas ogromnym powodem do dumy. Potwierdza, że kierunek, który obraliśmy, jest pożądany i właściwy, ale jednocześnie nagrodzenie naszego gospodarstwa traktujemy nie jako zwieńczenie, lecz jako motywację, która jest dodatkowym elementem poszukiwania i inspiracji do kolejnych elementów dalszego rozwoju.

Przyszłość widzimy w ciągłym doskonaleniu technologii precyzyjnych, rozszerzaniu praktyk regeneratywnych, a także w rozwoju biogospodarki i energii odnawialnej. Planujemy kolejne inwestycje w innowacyjne rozwiązania ograniczające negatywne elementy wpływu rolnictwa na klimat, a także projekty edukacyjne i współpracę z naukowcami, dzięki którym możemy dzielić się wiedzą i doświadczeniem z innymi gospodarstwami. Wierzymy, że wspólne działania są kluczem do budowania jeszcze bardziej zrównoważonego modelu rolnictwa. Wszystko to z miłości do ziemi i szacunku do ludzi.

 

Lay‘s z polskich ziemniaków?

Nie powstaną one bez ziemniaków. Ich produkcją w Polsce zajmuje się m.in. firma Jagrol z Wielkopolski należąca do Grupy Top Farms.

PepsiCo w tym roku po raz pierwszy przyznała nagrody Global Farmer Awards rolnikom z różnych rejonów świata. To w ramach tego globalnego wyścigu Jagrol został wyróżniony wśród 60 rolników z 19 krajów. Wyróżnione zostały gospodarstwa o różnej skali – do wielkich po małe. Nagroda Global Farmer Awards przyznana została w 6 kategoriach: nowe pokolenie w rolnictwie, przywództwo i doradztwo, dziedzictwo i rozwój, jakość, rolnik roku oraz zrównoważony rozwój.

To w tej ostatniej z wymienionych kategorii Jargol został wyróżniony. Zrównoważony rozwój przejawia się od dbaniem o żyzność gleby, a także świadomym wykorzystaniem zasobów wody i energii. Jagrol uprawia grunty niedaleko Poznania – w Pierzchnie oraz Szczodrzykowie. Sadzi tam m.in. ziemniaka na chipsy oraz na frytki. Nagrodę wręczono 15 października w Purchase w stanie Nowy Jork.

tcz

Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
12. grudzień 2025 14:22