Nasiona kozieradki zdobywają coraz większą popularność jako składnik diety osłaniającej przewód pokarmowy czy przeciwcholesterolowej. Są też wykorzystywane jako przyprawa, np. składnik curry. Można spożywać także młode pędy czy hodować kiełki.
Nazwa kozieradka pochodzi najprawdopodobniej od długich strąków zakończonych ostrym dziobkiem, które przypominają kozie rogi. Inne polskie nazwy to boża trawka, greckie siano, koniczyna grecka czy kozioroźnik. Po angielsku kozieradka to fenugreek, po niemiecku Bockshornklee lub Griechisch Heu, a po francusku fenugrec, lub sénégrain. W wielu językach nazwę można tłumaczyć jako obowiązująca kiedyś i u nas – greckie siano.
Kozieradka ma odmiany uprawne w katalogu CCA.
Zobacz także: Czy międzyplony wysuszają glebę? Poznaliśmy odpowiedź!
Trzy z nich pochodzą z Francji:
- Fenucold,
- Fenufix i Fenulate
- i po jednej z Czech - Hanka,
- Grecji - Ionia
- oraz Węgier -Óvári 4.
CECHY MIĘDZYPLONOWE
- szybko kiełkuje;
- dość szybki początkowy wzrost;
- osiąga zwykle do 40 cm, ...
