Niestety wodny roztwór saletrzano-mocznikowy, czyli RSM, przechwywany w nieodpowiednich warunkach i narażony na niskie temperatury może ulec procesowi krystalizacji.
Jak przechowywać RSM?
RSM, powinien być przechowywania w temperaturze, która jest wyższa niż temperatura w której ulega krystalizacji, a ta z kolei zalezy od zawartości azotu całkowitego.
- RSM 32 0°C
- RSM 28 minus 17°C.
Zobacz także: Jaki nawóz azotowy wybrać? Formy azotu w nawozach - jak stosować, by uniknąć strat
Krystalizacja RSM
Krystalizacja RSM objawia się pojawieniem tzw. skorupy na dnie zbiornika. Jest to jednak proces odwracalny, ale niestety bardzo powolny.
Odwrócić proces krystalizacji możemy poprzez np. mieszanie w okresie wiosennym. Krystalizacja również nie powoduje strat w azocie. Jednak przywrócenie RSM do stanu pierwotnego jest istotnie, ponieważ to w skrystalizowanej części, pierwiastka znajduje się najwięcej.
Patrycja Bernat
Fot: Tomasz Ślęzak
