Ceny bydła w UE
Jak wynika z raportu Meat Market Observatory w UE od 14 kwietnia do 20 kwietnia ceny bydła w klasie R minimalnie spadły do 6,34 euro/kg. Za polskie tusze w klasie R płacono 5,95 euro za kg i widać spory spadek w porównaniu do poprzedniego notowania (powyżej 20 eurocentów za kg). Za tusze młodych byków w UE średnio płacono 6,39 euro/kg, za jałówki w klasie R płacono z kolei 6,40 euro/kg oraz za krowy 5,58 euro/kg. Za ogólny spadek cen odpowiada Hiszpania, Irlandia, Węgry, Słowenia i Holandia oraz Rumunia, w reszcie państw członkowskich ceny nadal pną się powoli w górę.
Z niemieckiej giełdy VEZG z kolei wynika, że bieżący tydzień pokazał spory deficyt byków, krów i jałówek, w związku z czym nasi zachodni sąsiedzi ponownie sporo podnieśli stawki. Wraz z utrzymującym się wysokim popytem podwyżki są znaczące. Za niemieckie byki ubojnie płacą 6,60 euro/kg (wzrost o 10 eurocentów), za krowy 5,85 euro/kg (20 eurocentów) i jałówki 6,25 euro za kg (wzrost o 15 eurocentów). Podwyżki w Niemczech przekładają się na to, co dzieje się w polskich skupach.
Ceny bydła wg. MRiRW (14-20.04)
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej z okresu 14-20 kwietnia polskie ubojnie płaciły rolnikom średnio:
- za bydło ogółem 12,19 zł/kg w wadze żywej oraz 23,53 zł/kg w wadze poubojowej
- średnio za byki w wieku 12-24 m-cy 13,23 zł/kg w wadze żywej oraz 24,82 zł/kg w wadze poubojowe
- średnio za krowy 10,60 zł/kg w wadze żywej i 21,75 zł/kg w wadze poubojowej
- średnio za jałówki 12,18 zł/kg w wadze żywej oraz 23,51 zł/kg w wadze poubojowej.
Notowania sprzed dwóch tygodni pokazują już lekki spadkowy trend, co obserwowaliśmy w ostatnich dniach. Na szczęście dzięki krótszemu tygodniowi ubojowemu po Świętach i w tym, przed majówką, ubojnie znów wrzuciły wysokie obroty.
Zobacz aktualne ceny bydła w zakładce RYNEK BYDŁA
To kolejny krótki tydzień z rzędu, zakładom brakuje bydła, podaż jest znacznie niższa, ze względu na nasilenie prac polowych - opryski w zbożach czy siew kukurydzy. Ubojnie podniosły stawki nawet o 1 zł/kg wbc, ale również spore podwyżki widzimy w wadze żywej. Pracownicy ubojni mówią, że 26 zł/kg za byka w klasie U, to nic nadzwyczajnego i są ubojnie gdzie płacą za mięsne czystorasowe sztuki nawet więcej. Najbardziej widoczne są podwyżki cen byków, ale w niektórych ubojniach podwyżki dotyczą też krów i jałówek.
Z naszej sondy z kilkunastu zakładów wynika, że:
-
Cena Byk kl. R
23,5 zł/kg (minimalna)
25,5 zł/kg (maksymalna) (wzrost o 1,5 zł/kg!)
24,67 zł/kg (średnia)
-
Cena Jałówka kl. R
21,5 zł/kg (minimalna)
24 zł/kg (maksymalna)
23,17 zł/kg (średnia) (lekki wzrost około 20 gr/kg)
-
Cena Krowa kl. R
18,5 zł/kg (minimalna)
23,5 zł/kg (maksymalna) (wzrost o 1 zł/kg)
21,50 zł/kg (średnia) (wzrost 60 gr/kg)
Zobacz szczegóły notowań TUTAJ
