
Matthijs Bremer jest analitykiem rynku w DCA Market Intelligence. Specjalizuje się w światowym rynku bydła i wołowiny i posiada doskonałą wiedzę na temat aktualnej sytuacji rynkowej. DCA Market Intelligence to agencja informacji cenowej (PRA), zajmująca się analizą i raportowaniem cen na rynkach rolnych i spożywczych.
Zobacz też: Jakie znaczenie i role mają nawozy w rozwoju rolnictwa w Afryce?
Ceny wołowiny rosną, bo mięsa po prostu brakuje
Panie Bremer, analizuje Pan światowy rynek wołowiny. Dlaczego obecnie ceny tak gwałtownie rosną?
Matthijs Bremer: Po prostu jest za mało mięsa. Pogłowie bydła na całym świecie znacznie się zmniejszyło, co ograniczyło podaż, podczas gdy popyt pozostaje stabilny. Zwłaszcza od ubiegłego roku na rynek trafia mniej wołowiny na całym świecie. Ponadto w wielu regionach liczba krów potrzebnych do remontu stad bydła gwałtownie spadła. Mamy więc do czynienia ze strukturalnym niedoborem podaży. Pozwólcie, że przytoczę dwie liczby dotyczące USA: w 2020 roku było tam 94,4 mln sztuk bydła, dziś jest ich tylko 87,2 mln.
W 2022 roku mieliśmy podobny trend cenowy, który następnie gwałtownie się zakończył ...