StoryEditor

Jak sprawdzić czy ryba jest świeża? 5 wskazówek

Na prawie każdym polskim stole wigilijnym pojawi się karp lub inna ryba przyrządzona w tradycyjny sposób. Mimo, że przed Świętami Bożego Narodzenia wybór ryb jest większy niż zwykle i wydaje się to logiczne, że ryba powinna być świeża, to jednak warto poznać 5 wskazówek i to sprawdzić. 
22.12.2022., 12:12h
Nie ma nic gorszego niż nieświeża ryba na wigilijnym stole. Żadna pani domu nie może sobie pozwolić na takie faux-pas. Najłatwiej byłoby po prostu kupić żywego karpia, wtedy wiemy, że jest zdrowy i świeży, chyba, że pływa do góry brzuszkiem lub boczkiem, to niekoniecznie :). Jednak jeżeli nie mamy możliwości udać się po żywą rybę, musimy zadowolić się tuszką. Jak sprawdzić w takim razie czy ryba jest świeża? 

Znakomite wskazówki w tym zakresie przygotowała Wielkopolska Izba Rolnicza. Okazuje się, że rybę najlepiej ocenić nie po zapachu., bo nie zawsze mamy taką możliwość, ale po wyglądzie jej ciała m.in. oczu, śluzu, płetw czy skrzeli. 

Jak poznać czy ryba jest świeża? 

Ryba świeża

Ryba nieświeża

  • Oko błyszczące, źrenica czarna, brak zmętnień. Gałka oczna płaska lub lekko wypukła.

Źrenica zmętniała, pokryta mlecznobiałym nalotem. Gałka oczna zapadnięta, wysuszona, a w skrajnych przypadkach lekko pofałdowana.

  • Skrzela krwistoczerwone, widoczne listki skrzelowe. Bez przebarwień, plam i ubytków.

Skrzela bladoróżowe lub różowo-brązowe. Wszystkie listki skrzelowe stanowią jedną, bezkształtną, pulchną masę.

  • Skóra jednolita, błyszcząca, sprężysta, bez ran i ubytków. Mięso zwarte, sprężyste, sztywne. Po naciśnięciu palcem na grzbiet zagłębienie szybko wraca do pierwotnego kształtu.

Skóra matowa, bez połysku. Liczne ubytki łusek, widoczne przebarwienia, rany. Brak sprężystości na grzbiecie. Po naciśnięciu palcem pozostaje zagłębienie, które nie powraca do pierwotnego kształtu.

  • Żebra (ości) trwale przytwierdzone do powłok brzusznych, nawet po ich znacznym rozłożeniu.

Od strony wewnętrznej żebra (ości) odchodzą wyraźnie od powłok brzusznych – im bardziej, tym świeżość ryby mniejsza.

  • Płetwy jednolite, wilgotne, o naturalnym kształcie.

Płetwy poszarpane, przesuszone, z nienaturalnymi ubytkami.

oprac. dkol na podst. WIR
Fot. Envato Elements

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 06:26