Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Rodzina>Porady>

Jak sprawdzić czy ryba jest świeża? 5 wskazówek

Obrazek

Na prawie każdym polskim stole wigilijnym pojawi się karp lub inna ryba przyrządzona w tradycyjny sposób. Mimo, że przed Świętami Bożego Narodzenia wybór ryb jest większy niż zwykle i wydaje się to logiczne, że ryba powinna być świeża, to jednak warto poznać 5 wskazówek i to sprawdzić. 

Dorota Kolasińska22 grudnia 2022, 13:15
Nie ma nic gorszego niż nieświeża ryba na wigilijnym stole. Żadna pani domu nie może sobie pozwolić na takie faux-pas. Najłatwiej byłoby po prostu kupić żywego karpia, wtedy wiemy, że jest zdrowy i świeży, chyba, że pływa do góry brzuszkiem lub boczkiem, to niekoniecznie :). Jednak jeżeli nie mamy możliwości udać się po żywą rybę, musimy zadowolić się tuszką. Jak sprawdzić w takim razie czy ryba jest świeża? 

Znakomite wskazówki w tym zakresie przygotowała Wielkopolska Izba Rolnicza. Okazuje się, że rybę najlepiej ocenić nie po zapachu., bo nie zawsze mamy taką możliwość, ale po wyglądzie jej ciała m.in. oczu, śluzu, płetw czy skrzeli. 

Jak poznać czy ryba jest świeża? 

Ryba świeża

Ryba nieświeża

  • Oko błyszczące, źrenica czarna, brak zmętnień. Gałka oczna płaska lub lekko wypukła.

Źrenica zmętniała, pokryta mlecznobiałym nalotem. Gałka oczna zapadnięta, wysuszona, a w skrajnych przypadkach lekko pofałdowana.

  • Skrzela krwistoczerwone, widoczne listki skrzelowe. Bez przebarwień, plam i ubytków.

Skrzela bladoróżowe lub różowo-brązowe. Wszystkie listki skrzelowe stanowią jedną, bezkształtną, pulchną masę.

  • Skóra jednolita, błyszcząca, sprężysta, bez ran i ubytków. Mięso zwarte, sprężyste, sztywne. Po naciśnięciu palcem na grzbiet zagłębienie szybko wraca do pierwotnego kształtu.

Skóra matowa, bez połysku. Liczne ubytki łusek, widoczne przebarwienia, rany. Brak sprężystości na grzbiecie. Po naciśnięciu palcem pozostaje zagłębienie, które nie powraca do pierwotnego kształtu.

  • Żebra (ości) trwale przytwierdzone do powłok brzusznych, nawet po ich znacznym rozłożeniu.

Od strony wewnętrznej żebra (ości) odchodzą wyraźnie od powłok brzusznych – im bardziej, tym świeżość ryby mniejsza.

  • Płetwy jednolite, wilgotne, o naturalnym kształcie.

Płetwy poszarpane, przesuszone, z nienaturalnymi ubytkami.

oprac. dkol na podst. WIR
Fot. Envato Elements



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)