Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Przepis na szybkie śniadanie na ciepło – szakszuka

14.09.2019

Drukuj

Przepis na szybkie śniadanie na ciepło – szakszuka

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Na polskich stołach głównym śniadaniowym posiłkiem są kanapki, ewentualnie kiełbasa na ciepło lub jajecznica. Zarzuciliśmy tradycję celebrowania śniadań, podczas których jest i danie ciepłe i zimna przekąska. A wszystko przez codzienny pośpiech. Niestety nie jest to dla nas zdrowe. Zatem w tym miesiącu w dziale kulinaria skupiłam się właśnie na ciepłych śniadaniach - pożywnych i smacznych, ale zarazem dość prostych i zazwyczaj szybkich w przygotowaniu. By nie zanudzać Was tradycyjnymi polskimi przepisami, postanowiłam sprawdzić, co o poranku jedzą rolnicy (i nie tylko) poza granicami naszego kraju. Naszą kulinarną wycieczkę zaczniemy dość daleko, bo blisko 4 000 km od Polski – na Bliskim Wschodzie. To właśnie z tej części świata pochodzi szakszuka. W różnych wersjach przygotowywana jest zarówno w Izraelu, jak i Tunezji, Jemenie, czy Maroko. Potrawy różnią się między sobą dodatkami i przyprawami.
Moim zdaniem szakszuka to jedno z najlepszych dań, w których bazą są kurze jaja. Przygotowanie szakszuki jest banalnie proste i nie zajmie więcej niż 10 minut. Sama nazwa potrawy oznacza w dosłownym tłumaczeniu miszaninę, a nawet jak podaje wikipedia wielki bałagan. Jest aromatyczna, pikantna i pobudzająca do życia z samego rana.

r e k l a m a

Czego potrzebujesz (na jedną porcję)?
  • 3–4 jajka,
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry lub około 1 kg świeżych pomidorów,
  • średnia cebula,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • masło do smażenia,
  • łyżka oregano i bazylii,
  • pół łyżeczki chili,
  • sól.

Przygotowanie:
Jedną cebulę i 2–3 ząbki czosnku poszatkuj i zeszklij na maśle.
Do czosnku i cebuli dodaj puszkę pomidorów.
Pomidorową miesznakę dopraw oregano, chili i solą. Duś na wolnym ogniu, by pomidory odparowały.
Zrób dziurki w masie pomidorowej i wbij w nie jaja i szybko dosól. Przykryj patelnię i gotuj szakszukę, do czasu aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną rzadkie. Dopraw świeżą lub suszoną bazylią.

Widziałeś już nasze video "Sławomir Izdebski (OPZZRiOR) zapowiada kolejne protesty rolników"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Legalizacja starego silosu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody