Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Przepis na szybkie śniadanie na ciepło – szakszuka

14.09.2019

Drukuj

Przepis na szybkie śniadanie na ciepło – szakszuka

Artykuł dostępny

Na polskich stołach głównym śniadaniowym posiłkiem są kanapki, ewentualnie kiełbasa na ciepło lub jajecznica. Zarzuciliśmy tradycję celebrowania śniadań, podczas których jest i danie ciepłe i zimna przekąska. A wszystko przez codzienny pośpiech. Niestety nie jest to dla nas zdrowe. Zatem w tym miesiącu w dziale kulinaria skupiłam się właśnie na ciepłych śniadaniach - pożywnych i smacznych, ale zarazem dość prostych i zazwyczaj szybkich w przygotowaniu. By nie zanudzać Was tradycyjnymi polskimi przepisami, postanowiłam sprawdzić, co o poranku jedzą rolnicy (i nie tylko) poza granicami naszego kraju. Naszą kulinarną wycieczkę zaczniemy dość daleko, bo blisko 4 000 km od Polski – na Bliskim Wschodzie. To właśnie z tej części świata pochodzi szakszuka. W różnych wersjach przygotowywana jest zarówno w Izraelu, jak i Tunezji, Jemenie, czy Maroko. Potrawy różnią się między sobą dodatkami i przyprawami.
Moim zdaniem szakszuka to jedno z najlepszych dań, w których bazą są kurze jaja. Przygotowanie szakszuki jest banalnie proste i nie zajmie więcej niż 10 minut. Sama nazwa potrawy oznacza w dosłownym tłumaczeniu miszaninę, a nawet jak podaje wikipedia wielki bałagan. Jest aromatyczna, pikantna i pobudzająca do życia z samego rana.

r e k l a m a

Czego potrzebujesz (na jedną porcję)?
  • 3–4 jajka,
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry lub około 1 kg świeżych pomidorów,
  • średnia cebula,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • masło do smażenia,
  • łyżka oregano i bazylii,
  • pół łyżeczki chili,
  • sól.

Przygotowanie:
Jedną cebulę i 2–3 ząbki czosnku poszatkuj i zeszklij na maśle.
Do czosnku i cebuli dodaj puszkę pomidorów.
Pomidorową miesznakę dopraw oregano, chili i solą. Duś na wolnym ogniu, by pomidory odparowały.
Zrób dziurki w masie pomidorowej i wbij w nie jaja i szybko dosól. Przykryj patelnię i gotuj szakszukę, do czasu aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną rzadkie. Dopraw świeżą lub suszoną bazylią.

Polecane dla Ciebie:

article icon

SM Gostyń – dolewali wodę do mleka, trwa śledztwo

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody