• Produkcja mleka: koncentracja stad rośnie, ale wolno

    • ?
    W Polsce rośnie liczna średnich i dużych stad, a ubywa małych. Statystyczne stado, w którym produkuje się mleko i znajduje się pod oceną wartości użytkowej liczyło w 2016 r. 36,8 krów.
  • Cel: pastwisko

    • ?
    Krowy znane są ze swojej determinacji, by dostać się do świeżej paszy w każdych warunkach. Kanadyjscy naukowcy postanowili sprawdzić, czy podobnie jest z dostępem do pastwiska.
  • Inseminator w papierach

    • ?
    Inseminacja własnego stada, czy też świadczenie takiej usługi wiąże się nie tylko z nabyciem uprawnień i praktyką, ale także z formalnościami.
  • Lepszy tłusty ser, niż chude mleko?

    • ?
    Mimo, że sery charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczów nasyconych, badania pokazują, że ten produkt nie jest szkodliwy dla zdrowia, a wręcz przynosi wiele korzyści.
  • Kalina dała 22,4 tys. kg mleka!

    • ?
    Przeciętna krowa w 2016 r. w stadzie liczącym 36,8 szt. wyprodukowała w laktacji 7,86 tys. kg mleka. Wynik rekordzistki to ponad 22 tys. kg! – informuje PFHBiPM w najnowszych wynikach oceny wartości użytkowej krów mlecznych.
  • Tanio i dobrze produkować mleko

    • ?
    – Każdy chciałby wyprodukować dobry surowiec po jak najniższych kosztach – mówił  Damian Kożuch, dyrektor chojnickiego oddziału Spomleku witając licznie zgromadzonych hodowców. Takie możliwości dają trwałe użytki zielone, pod warunkiem, że hodowca wie jak uzyskać z nich dobry plon.
  • Budowa obory – najczęstsze błędy

    • ?
    Każdy błąd podczas planowania i budowy obory może nas sporo kosztować. Oto lista najważniejszych potknięć i sposobów, jak się przed nimi ustrzec. Wymieniali i podpowiadali je nasi eksperci podczas debaty „top agrar Polska” w Łodzi.
  • Fonterra: kolejne notowanie cen

    • ?
    Zobacz jakie zmiany przyniosło ostatnie notowanie aukcji Fonterry i czy podobny trend obserwujemy również w Polsce?
  • Obora Hoffmannów

    • ?
    Nietypowe wygrodzenia, otwarty kanał wentylacyjny i automatyczny system sterowania mikroklimatem – to najważniejsze cechy nowej obory Hoffmannów z Baszkowa.
  • Sektor wołowiny – będzie jedna strategia

    • ?
    Musimy zmienić sposób myślenia. Hodowcy, przetwórcy i handel powinni być jak jedna pięść 
– mówi w rozmowie z „top agrar Polska” Jacek Zarzecki, prezes PZHiPBM.