StoryEditor

Dlaczego argentyńska wołowina dominuje na rynku światowym?

Argentyńska wołowina zdobywa globalne rynki, bijąc rekordy sprzedaży za granicą. Czy zmniejszone zainteresowanie w kraju jest ceną za międzynarodowy sukces?
22.04.2024., 18:16h

W pierwszych trzech miesiącach tego roku południowoamerykańskie państwo zwiększyło eksport wołowiny z kością o 22,8%, osiągając poziom 245,4 tysięcy ton, w porównaniu z tym samym okresem w zeszłym roku.

Jak wynika ze statystyk Argentyńskiej Izby Przemysłu Przetwórstwa Wołowiny (CICCRA), sięgających 1996 roku, argentyński przemysł wołowiny osiągnął nowy rekord kwartalny. Rząd w Buenos Aires przypisuje ten wzrost swojej bardziej liberalnej polityce eksportowej.

Zobacz też: 20 lat Polski w UE: Jak rozwinął się rynek wołowiny? Jacek Zarzecki (PZHiPBM) o sukcesach i zagrożeniach

Spadek konsumpcji krajowej

W tym samym czasie konsumpcja wołowiny z kością w Argentynie spadła o 17,6% do poziomu 499,7 tysięcy ton w pierwszym kwartale 2024 roku, co jest najniższym wynikiem od trzech dekad według danych CICCRA. Średnia konsumpcja na mieszkańca wyniosła 50 kilogramów, w porównaniu do 52,2 kilogramów w pierwszym kwartale 2023 roku.

Ponad 300-procentowy poziom inflacji

Ten trend prawdopodobnie jest w dużej mierze efektem wysokiej inflacji. Instytut Promocji Wołowiny (IPCVA) podaje, że inflacja cen wołowiny wyniosła około 377% w ciągu dwunastu miesięcy do lutego 2024 roku.

CICCRA szacuje, że produkcja argentyńskiej wołowiny z kością w pierwszych trzech miesiącach tego roku wyniosła 745,2 tysięcy ton, co oznacza spadek o 7,6% w porównaniu do analogicznego okresu w 2023 roku.

Tekst: AgraEurope

oprac. mkha

Maria Khamiuk
Autor Artykułu:Maria Khamiukdziennikarz, współpracownik PWR Online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. maj 2024 04:46