• Nagła zmiana cen tuczników

    • PREMIUM
    • ?
    Stało się! Zgodnie z zeszłotygodniowymi zapowiedziami zakłady mięsne obniżyły ceny żywca. Od poniedziałku świnie w skupie potaniały.
  • Warsztaty praktyczne: Modernizujemy i budujemy chlewnie!

    • ?
    Każdy, kto myśli o modernizacji i  budowie chlewni, powinien być na warsztatach organizowanych przez redakcję "top agrar Polska". Podczas całodniowego spotkania naszym głównym prelegentem będzie Bernhard Feller – niezależny  doradca ds. budowy chlewni i organizacji produkcji świń w IR Północnej Nadrenii-Westfalii.
  • Dobre prognozy cenowe

    • ?
    Odnotowany w 2016 r. sukces eksportowy jest nieco dziełem przypadku i szczęścia dla rynku EU. Przez dość długi czas ceny wieprzowiny u innych producentów światowych były wysokie więc nie stanowili oni groźnej konkurencji.
  • Przyszłość rynku trzody zdaniem nowego GLW

    • ?
    Jakie są perspektywy dla producentów trzody w kontekście afrykańskiego pomoru świń? – pytamy nowego głównego lekarza weterynarii, Pawła Niemczuka.
  • Szczepmy przeciwko cirkowirozie!

    • ?
    Naukowcy apelują: nie oszczędzajmy na szczepieniach prosiąt przeciwko cirkowirozie. Praktycznie zawsze korzyści przebiją koszty.
  • W listopadzie wieprzowina droższa niż przed rokiem

    • ?
    Według najnowszych analiz, cena wieprzowiny na rynkach Wspólnoty w listopadzie 2016 r. była wyższa niż rok wcześniej.
  • Wieprzowina: Numer jeden na świecie

    • ?
    Polacy lubią mięso wieprzowe. Spożycie na jednago mieszkańca oscyluje w granicy 40–41 kg na rok. Okazuje się, że wieprzowina jest ulubionym mięsem nie tylko w Polsce.
  • ASF: Chorują dziki na Lubelszczyźnie

    • ?
    Aż 6 z ostatnich 7 przypadków afrykańskiego pomoru świń ASF u dzików stwierdzonych zostało na Lubelszczyźnie.
  • Ceny niskie, ale będą rosły!

    • PREMIUM
    • ?
    W odpowiedzi na notowania niemieckiej giełdy, która już drugi tydzień podniosła wartość skupową żywca wieprzowego, polskie ubojnie także zareagowały.
  • Tradycyjne kojce porodowe najbezpieczniejsze

    • ?
    Niemieccy naukowcy wykazali, że prosięta utrzymywane w grupowych kojcach wraz z lochami przy odsadzeniu ważą o 800 g mniej niż te utrzymywane w systemie tradycyjnym. Ponadto, śmiertelność wśród prosiąt wzrasta.