Nowe rankingi „Top Companies” przygotowane przez WATT Poultry International pokazują wyraźne przetasowania w globalnym przemyśle drobiarskim. Podczas gdy Brazylia i Stany Zjednoczone jeszcze bardziej umacniają swoje pozycje liderów, coraz szybciej rosną producenci z Chin i Bliskiego Wschodu, które zyskują na znaczeniu.
Zmienia się także równowaga sił na rynku jaj. Dane jasno pokazują, że światowa produkcja drobiu staje się coraz bardziej zróżnicowana i dynamiczna.
Kto produkuje najwięcej brojlerów na świecie?
W produkcji brojlerów ranking nadal otwiera Brazylia. Grupa JBS pozostaje światowym liderem, wytwarzając 4,27 miliarda kurczaków brojlerów rocznie. Tuż za nią plasują się Seara oraz Pilgrim’s Pride – także firmy z Ameryki Północnej lub Południowej. Amerykańskie koncerny Tyson Foods i Pilgrim’s łącznie produkują ponad trzy miliardy brojlerów rocznie.
