StoryEditor

Święto ziemniaka w Siemiątkach k. Nidzicy

Krajowe Dni Ziemniaka to plenerowa impreza rolnicza, której inicjatorem jest IHAR, a tradycja organizowania spotkania przedstawicieli tej branży liczy już ponad 25 lat. Tegoroczne, XXVI KDZ odbyły się w miejscowości Siemiątki k. Nidzicy (woj. warmińsko-mazurskie), a ich współtwórcami były firmy CN Nidzica i Agrosad.
26.08.2019., 16:08h
Impreza w Siemiątkach miała cztery główne wątki organizacyjne: konferencje promocyjno-szkoleniowe, poletkową kolekcję firmowych odmian, stoiska branżowych wystawców oraz pokazy polowe maszyn do uprawy, zbioru i transportu bulw.

Program konferencji dotyczył 3 zagadnień: wizji rozwoju, kosztów i rynku ziemniaka. W ramach starcia wizji dyskusję nt. Gdzie jesteśmy? Sytuacja w produkcji ziemniaka w Polsce dyskutowali dr. Tomasz Lenartowicz z COBORU i Jerzy Wróbel z firmy Agrosad. Prelegenci omawiali m.in. problemy strukturalne krajowe produkcji ziemniaka, zagadnienia dotyczące jakości ziemniaka na rynku oraz wyznaczali rozwiązania i cele na kolejne lata w tej branży.
Jakość czy ilość? Potrzeba ewolucji myślenia o produkcji i sprzedaży ziemniaka. to z kolei tematy, które komentowali Krzysztof Korolewicz z firmy Europlant oraz Agata Dubas – przedstawicielka rynku gastronomicznego, propagatorka spożywania ziemniaków. W tym panelu tematycznym wystąpili także inspektorka PIORiN Agata Milczanowska-Hayder i Jakub Wilk z firmy Agro Advice, specjalizującej się w usługach doradczych z zakresu systemów jakości oraz bezpieczeństwa żywności. Konfrontacja zdań tych ekspertów obejmowała natomiast zagadnienie urzędowej certyfikacji ziemniaka i międzynarodowych systemów jakości, z uwzględnieniem tego gatunku i jego produktów spożywczych.

W rundzie dotyczącej kosztów jeden z tematów dotyczył energetyki i zarządzania kosztami w rolnictwie i przetwórstwie. Do otwartej dyskusji na ten temat organizatorzy zaprosili dra Grzegorza Maślocha z SGH i Krzysztofa Jaszczyszyna ze Stowarzyszenia na rzecz efektywności im. prof. Krzysztofa Żmijewskiego.
Drugie z omawianych i dyskutowanych zagadnień to automatyzacja i cyfryzacja, a zasoby ludzkie w produkcji rolnej i przetwórstwie rolno-spożywczym. Ekspertami w tym temacie byli Paulina Mazur – konsultant biznesowy oraz Tomsz Szadziul – specjalistav w zakresie oprogramowania, robotyki i automatyki. Trzeci wątek obejmował elementy intensyfikacji produkcji, rolnictwa zrównoważonego i ekologicznego. Na te zagadnienia dyskutowali dr hab. Katarzyna Rębarz z firmy Syngenta i dr hab. Józef Tyburski, pracownik naukowy Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

W tzw. starciu nt. rynku przedstawiono problematykę chorób kwarantannowych w międzynarodowym obrocie ziemniakami, elementy praktyk sanitarnych, znaczenia płodozmianu i roli odpornościowej hodowli roślin. Prelegentami tych zagadnień byli dr Jarosław Przetakiewicz z IHAR – PIB i dr. Piotr Kamiński z Hodowli ziemniaka Zamarte. W tej części omawiano także temat roli ziemniaka w zmieniającym się świecie, trendy rynkowe regionów świata oraz czynnik jakości ziemniaków na europejskim i światowym rynku, w tym potrzeby produktowe. W poszczególnych zagadnieniach głos zabrali Cedric Porter – redaktor magazynu World Potato Markets, Marc de Beaufort z Międzynarodowego Centrum Ziemniaków, Dominic Pere (Dyrektor Generalny Grupy ChampartCheikh Ngane  z Senegalu – ekonomista i menadżer w zakresie międzynarodowej wymiany handlowej produktami rolnymi.

W prezentacji odmian poszczególne firmy hodowlane i dystrybutorzy przedstawili swoją ofertę handlową. W kolejnym roku suszy, który musiały przejść także prezentowane na poletkach odmiany warto zwrócić więc uwagę na te, tolerujące ten stres środowiskowy. Z prezentowanej kolekcji są to:
•    Amarant – skrobiowa, średnio późna, typ C, bordowa skórka, PMHZ Strzekęcin
•    Arizona – jadalna, wcesna, typ AB, Agrico Polska
•    Banba – jadalna, wczesna, typ B, IPM Potato Group
•    Bellarosa – jadalna, wczesna, typ B, bordowa skórka, Europlant
•    Belmonda – jadalna, średnio wczesna, typ B, Solana Polska
•    Burren – jadalna, wczesna, typ B, IPM Potato Group
•    Daisy – jadalna, dystrybutor VegKing Europe, GB
•    Denar – jadalna, bardzo wczesna, typ AB, HZ Zamarte
•    Ignacy – jadalna, wczesna, typ AB, PMHZ Strzekęcin
•    Infinity – jadalna, wczesna, typ C, bordowa skórka, IPM Potato group
•    Jubilat – skrobiowa, średnio wczesna, typ C, PMHZ Strzekęcin
•    Jumbo – skrobiowa, średnio wczesna, Norika
•    Lawenda – jadalna, wczesna, typ B, HZ Zamarte
•    Laperla – jadalna, bardzo wczesna, typ B, Solana Polska
•    Lord – jadalna, bardzo wczesna, typ AB, HZ Zamarte
•    Michalina – jadalna, wczesna, typ AR, HZ Zamarte
•    Noya – jadalna, średnio wczesna, typ AB, Solana Polska
•    Prada – jadalna, bardzo wczesna, typ AB, Solana Polska
•    Ranomi – jadalna, bardzo wczesna, typ AB, Agrico Polska
•    Red Lady – jadalna, średnio wczesna, typ B, Solana Polska
•    Rudolph – jadalna, średnio wczesna, typ B, Agrico Polska
•    Satina – jadalna, średnio wczesna, typ B, Solana Polska
•    Tacoma – jadalna, wczesna, typ B (ogólnoużytkowy), Norika
•    Tajfun – jadalna, średnio wczesna, tyk B–BC, PMHZ Strzekęcin
•    Tornado – jadalna, wczesna, typ B, bordowa skórka, IPM Potato Group
•    Soraya – jdaalna, średnio wczesna, typ AB (pośredni sałatkowy/ogólnoużytkowy), Norika

W części pokazowej firma Grimme i Usaria Poska zademonstrowały maszyna do zbioru kamieni. Z kolei maszyny uprawowe, sadzarki i formiarki redlin zaprezentowały firmy AVR, Grimme, KMK, Remprodex. Wśród kombajnów zwiedzający mogli zapoznać się z technologią zbioru firm AVR (m.in. kombajny AVR 6200, AVR 9200), Grimme (kombajn Air Seep Evo 290) czy RopaKeiler II.
[bie]
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. maj 2024 20:35