Dzwonek  Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Drogie nawozy? Raport KE: za dużo azotanów w glebie

12.10.2021

Drukuj

Drogie nawozy? Raport KE: za dużo azotanów w glebie

r e k l a m a

Komisja Europejska przedstawiła raport o tym, jak państwa członkowskie radzą sobie z wdrażaniem unijnej dyrektywy azotanowej. Eutrofizacja jezior, rzek i mórz to nadal ogromny problem, a przez ostatnią dekadę zrobiono zbyt mało, żeby chronić wody Unii Europejskiej.

Większy plon? Niekoniecznie

Azot jest jednym z niezbędnych składników odżywczych dla organizmów żywych. Stosowany jako nawóz w rolnictwie ma zagwarantować wyższe plony i jakość produktów. Presja produktywności stale rośnie, nacisk na wyższe plony jest ogromny, dlatego rośnie zużycie nawozów i co za tym idzie, substancji biogennych, czyli azotu i fosforu.

Ale efektywność ma swoje granice. Zdaniem Komisji około połowa azotu z nawozów sztucznych i obornika, stosowanych w Europie, jest tracona do otaczającego środowiska. Ta połowa azotanów jest zmarnowana i szkodliwa. Z ekonomicznego punktu widzenia oznacza to utratę potencjalnych korzyści dla rolników w wysokości od około 13 do 65 miliardów euro rocznie!

r e k l a m a

Azotany zagrażają zdrowiu, również ludzkiemu, szczególnie zanieczyszczając wodę pitną (zobacz artykuł we wrześniowym numerze top agrar Polska od str. 124). Zanieczyszczenie wody ma również znaczący wpływ na gospodarkę – pod względem oczyszczania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz dla społeczności zależnych od zanieczyszczonych wód, takich jak rybołówstwo i sektor turystyczny.

Całkowite koszty środowiskowe wszystkich strat azotu w Europie szacuje się na 70–320 miliardów euro rocznie. Te setki miliardów strat znacznie przekraczają koszty zmniejszenia zanieczyszczeń u źródła.

Musimy robić więcej

Sytuacja poprawiła się w ciągu minionych 30 lat. W porównaniu z sytuacją przed przyjęciem dyrektywy azotanowej w 1991 r. stężenie azotanów spadło we wodach gruntowych i powierzchniowych – jednak liczby są bezwzględne i jasno pokazują, że w ciągu ostatnich 10 lat zrobiono niewiele i substancje biogenne z rolnictwa nadal stanowią poważny problem.  

Agrarsklep

Druga dawka azotu oraz reg. wzrostu w zbożach - relacja z webinarium

Druga dawka azotu oraz reg. wzrostu w zbożach - relacja z webinarium

Płacisz tylko

9,90 zł

Cena regularna 100,00 zł

SPRAWDŹ

W latach 2016-2019 we wszystkich państwach członkowskich aż 14,1% wód podziemnych nadal przekraczało limit stężenia azotanów dla wody pitnej.

 – Wdrożenie dyrektywy azotanowej w ciągu ostatnich 30 lat bez wątpienia poprawiło ogólną jakość wody w UE. Widzimy również, że rzeczywiste wysiłki na rzecz przejścia na zrównoważone metody się opłacają. Jednak tempo zmian nie jest wystarczające, aby zapobiec szkodom dla zdrowia ludzkiego i chronić delikatne ekosystemy. Zgodnie z Europejskim Zielonym Ładem potrzebne są obecnie bardziej zdecydowane działania, aby osiągnąć zrównoważone rolnictwo i chronić nasze cenne zasoby wody – mówił Virginijus Sinkevičius, komisarz ds. środowiska, rybołówstwa i oceanów.

Polecany artykuł

„Kraj chorych cen”: AgroUnia blokuje zakłady nawozowe Anwil

Jeden z najważniejszych przepisów dyrektywy to ograniczenie stosowania nawozów naturalnych –  rolnicy nie mogą zużyć na swoich polach więcej niż 170 kg azotu na hektar pochodzącego z nawozów naturalnych rocznie. Ten limit działa w całej UE (poza ściśle regulowanymi odstępstwami), wszędzie gdzie woda jest zanieczyszczona lub istnieje ryzyko jej zanieczyszczenia, niezależnie od warunków klimatycznych i glebowych oraz uprawianych roślin.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.


Polecane dla Ciebie:

article icon

Coraz bardziej nerwowo w światowym handlu zbożami, kukurydza nie uspokaja rynków

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody