🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Które branże rolne straciły najwięcej podczas pandemii?

16.06.2021

Drukuj

Które branże rolne straciły najwięcej podczas pandemii?

r e k l a m a

Z analizy Parlamentu Europejskiego dotyczącej skutków pandemii Covid-19 dla europejskiego rolnictwa wynika, że najbardziej poszkodowani są producenci wina, wołowiny i cielęciny. W stosunku do stycznia i lutego 2020 roku, w analogicznym okresie tego roku w UE zmniejszyła się liczba ubojni, a produkcja mięsa wołowego skurczyła się o 9,7 proc. Także przywóz wołowiny się zmniejszył w stosunku do lat 2020 i 2019. Natomiast wywóz utrzymuje się na podobnym poziomie co w roku 2020 i jest wyższy niż w roku 2019 (styczeń-marzec). Sporo na pandemii stracił także sektor kwiatów, roślin ozdobnych i cukru.

Mniejsze dochody rolników


Generalnie przez pandemię dochody rolników zmniejszyły się w stosunku do roku 2019 prawie o 8 proc. Ale jednocześnie wartość produkcji rolnej spadła o jedyne 1,4 proc. w 2020 r. w stosunku do roku 2019, a w porównaniu do średniej z lat 2015-2019 wzrosła o 2,9 proc.

- Sektor rolny zmaga się mimo wszystko z licznymi wyzwaniami, związanymi między innymi ze wzrostem kosztów produkcji (np. paszy, nawozów i paliwa), a także dostępnością środków produkcji, rozwojem sytuacji handlowej i skutkami kiepskiej pogody. Przykładowo, ceny paszy i dodatków paszowych poszły w górę o ponad 3%. Mimo że sytuacja transportu produktów rolno-spożywczych się poprawiła, nadal występują poważne trudności związane z procedurami celnymi w przypadku handlu z krajami trzecimi (np. brexit) i wyższymi kosztami - czytamy w komunikacie zamieszczonym na stronie Krajowej Rady Izb Rolniczych.


Branża dała radę

Z badania wynika poza tym, że unijne rolnictwo poradziło sobie z niedoborem wywołanym przez ograniczenia przemieszczania się (1 mln pracowników sezonowych w rolnictwie). Uporało się także z opóźnieniami w dostawach żywności, surowców i innych środków produkcji rolnej, a także spowolnieniem produkcji żywności ze względu na ogniska wirusa w zakładach przetwórczych.

oprac. Kamila Szałaj, na podst. KRIR, Copa-Cogeca

Polecane dla Ciebie:

article icon

Nigdy więcej trzody! Zostaną puste chlewnie!

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody